- Egzama ile kaliteli yaşamanın ipuçları - 9 Ocak 2025
- Saçlarınızın dökülme nedeni D vitamini eksikliği olabilir mi? - 9 Ocak 2025
- Samsung X KNTLGY iş birliği moda ve teknolojiyi bir araya getirdi - 9 Ocak 2025
Kalbinizi sevmeye devam edin
Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara, kalp sağlığına önem verenlerin Ramazan ayında nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bir açıklama yaptı:
Uzun süreli açlık ve iftarda birden aşırı yemek yemeyle birlikte vücudun metabolik dengesi bozulur. Kalp krizi riskleri de artar. Düzenli ilaç kullanması gereken bu hastalar, saatlerini iftar ve sahura göre ayarlayabilirler ancak, günde üç öğün ilaç içmesi gerekenlerin tedavilerini aksatmamaları lazım.
Yaklaşık 15-16 saatlik açlık ve susuzluk esnasında kullandıkları tansiyon ilaçlarının etkileri artabilir ve gün içinde ani tansiyon düşmeleri ve buna bağlı kalp krizlerinin tetiklendiği durumlar ortaya çıkabilir. İdrar söktürücü ilaç alanlar, aşırı miktarda sıvı kaybı nedeniyle tansiyon düşmesi yaşayabilir, oruç tutmaları doğru olmayacaktır.
Daha önceden kalp ameliyatı olmuş ya da stent takılmış hastalar kontrolden geçtikten sonra ilaç saatleri doktorları tarafından ayarlanmak kaydıyla oruç tutabilir. Kalp damar hastalığı olduğu bilinen kişilerin büyük bir kısmında diyabet eşlik eden hastalık olarak karşımıza çıkar. Diyabeti olan kişilerin bu kadar uzun süre aç kalmaları doğru değildir.
İftarda birden aşırı miktarda yemek yemek kan şekerini de ani yükselmelere ve vücudun metabolik dengesinin bozulmasına neden olacaktır. Oruç tutacak kalp hastalarının mutlaka ilaçlarını aksatmadan kullanmaları ve iftarda aşırı yağlı yemek yemekten kaçınmaları gerekir. Boş midenin hızla doldurulmasıyla berber vücutta tüm denge bozulabilir ve ayrıca midenin ani gerilmesiyle kalbe baskı yaparak yeterli miktarda kanın kalbe gitmemesi nedeniyle kalp krizleri görülebilir.