- D&R’dan yeni yıla özel: Burçlara göre hediye rehberi - 24 Aralık 2024
- Yeni yılı renkli bir panayırla karşılıyor - 24 Aralık 2024
- Aşkın, şansın ve ışıltının zamanı! - 24 Aralık 2024
Gebeliğin son üç ayına dikkat
COVID-19 salgınından en çok etkilenenlerin başında gebeler ve yeni doğum yapan anneler geliyor. Doğum stresinin yanı sıra virüsün bebeğe bulaşma endişeleri yaşayan anne adayları ile emzirmekte olan anneler taşıyıcı olma riskine sahip.
Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Rana Karayalçın, gebeler ve anne adayları için COVID-19 sürecinde yapılması gerekenler ile ilgili önerilerde bulundu:
Gebelikteki fizyolojik ve mekanik değişikliklerde viral enfeksiyonlara duyarlılık artırıyor. İngiltere’de 427 gebeyi içeren çalışmaya göre, koronavirüse yakalanan anne adaylarının büyük çoğunluğunu 28 haftadan büyük gebeler oluşturuyor. Bu nedenle 28 haftadan büyük gebeler sosyal mesafeye özellikle dikkat etmeli. Yine aynı çalışmada 35 yaşının üstündeki gebelerile obezite, yüksek tansiyon, diyabet gibi medikal problemi olan gebelerin ciddi hastalık açısından daha yüksek riske sahip oldukları belirtilmiştir.
Zatürre erken doğum oranlarını artırmaktadır
Daha önce yaşanan SARS ve MERS salgınlarından gebeler daha fazla etkilendi. Yeni yapılan araştırmalarda bulunan deliller gebelik sırasında anneden bebeğe geçiş olabileceğini gösteriyor. Ancak bildirilen tüm vakalarda koronavirüs yeni doğanlarda hemen doğum sonrası saptanmış ve geçişin doğum öncesinde mi yoksa doğum sonrasında mı olduğu netleşmemiştir. Raporlar ciddi koranavirüs geçiren gebelerde erken doğum oranının arttığını gösteriyor. Bu nedenle gebeliğin son üç ayında daha dikkatli olunması gerekmektedir.
Bu aileye mensup diğer virüslerin erken doğuma, düşüğe ve düşük doğum ağırlığına neden olduğunu biliniyor. Özellikle pnömoni geçiren gebelerde erken doğum ve sezaryan oranları artmaktadır. Muayeneler sırasında eşler muayene odasına alınmayabilir. Bu değişiklikler stres artırıcı olmasına rağmen sizin ve bebeğinizin sağlığını korumaya yönelik tedbirlerdir.
Doğumun zamanlaması ve şekli, hastanın durumuma, gebelik haftasına ve fetüsün durumuna göre bireyselleştirilmelidir. Anneden bebeğe geçişi engellemek amacıyla sezaryen yapılması gerekmemektedir. DünyaSağlık Örgütü, olası anne enfeksiyonunda, anneden bebeğe geçiş riskini azaltmak için kordon kan akımının doğumdan hemen sonra durdurulmasını önermektedir.
Emzirme konusunda ne yapılmalı?
Virüsün anne sütüne geçtiğine dair bilimsel bir kanıtın yok. Semptom ve bulgu saptanan anneler, riskleri gözden geçirdikten sonra doktorları ile birlikte karar almaları gerekir.