- Yeni yıl teması: Sıcacık ve Rahat Bir Yıla Gülümse - 20 Aralık 2024
- Vakkorama ile yeni yıla eğlenceli ve renkli bir dokunuş - 20 Aralık 2024
- Flormar Zodiac Signs Oje serisi ile burcunu belirle - 20 Aralık 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Türkiye olgunlaşma sürecinde”
Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma, pandemi sürecinde halkın olgunlaşma seviyesini gözler önüne serdi. 81 ilde 6 bin 318 kişinin online olarak katıldığı araştırma, Türk halkının bu süreçte korku ve kaygılarına rağmen olgunlaştığını gösterdi.
Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının olayları artık olduğu gibi kabullenme oranı yüzde 56. En yüksek oran ise yüzde 74 ile ‘sahip olduklarının kıymetini bilme’ konusunda oldu. Bu alanda yüzde 77’lik orana sahip olan kadınlar, yüzde 66’lık oranda kalan erkeklerin önünde yer aldı. Kadın katılımcıların korku ve kaygılarının daha fazla, erkek katılımcıların ise psikolojik olgunlaşma süreçlerinin daha zayıf olduğu görülüyor.
Online olarak uygulanan araştırma; Covid-19 salgınının kişilerde oluşturduğu kaygı, korku, süreç yönetimi ile ilgili algı ve olgunlaşma olmak üzere dört boyutta değerlendirme yapılmasını hedefledi.
Salgın sürecinin olgunlaşmaya etkilerinin de ölçüldüğü araştırmada, katılımcıların yüzde 74’ü ‘Elimdekilerin kıymetini daha iyi anladım’, yüzde 59’u ‘Yaşamda önem verdiğim şeylerin öncelik sırası değişti’ dedi. ‘Zorlukları göğüsleyebileceğimi anladım’ ve ‘Olayları olduğu gibi kabulleniyorum’ diyenlerin oranı yüzdd 56 olurken, ‘Manevi konulara ilgim arttı’ diyenlerin oranı yüzde 49 oldu. Katılımcıların yüzde 48’i de ‘İlişkilerime daha çok emek sarf etmeye başladım’ dedi.
‘Türk halkı korkulara rağmen karamsar değil’
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan araştırmayla, küresel salgından etkilenen ülkemizde toplumun salgınla ilgili yaşamı etkileyecek düzeydeki korkuların, içinde bulunulan sürece ve geleceğe yönelik kaygıların, süreç yönetimi ile ilgili algıların ve psikolojik olgunlaşma düzeylerinin belirlenmesinin amaçlandığını söyledi.
Olgunlaşma süreci verilerinin ayrı bir önemi olduğunu belirten Tarhan, “Tüm korku ve kaygılara rağmen katılımcıların büyük kısmı ümitsiz, karamsar değil. Psikolojik olgunlaşma süreci bulunuyor. Burada en yüksek oran olarak ‘Sahip olduklarımın kıymetini bilme’ yüzde 74 oranında çıktığını görüyoruz. Burada toplumda daha çok güven oluşturacak bilgilendirmelere ihtiyaç var. Türkiye şu anda olgunlaşma sürecinde. İnsanlarda zihinsel dönüşüm etkisi var. Daha az bencil, çıkarcı olacak, daha fazla empati yapabilecek, insani değerlerin farkına varacak. Haz ve hız peşinde koşan bir sosyal algılama vardı bunun sorgulandığını görüyoruz. Bu aslında krizin bizim için geliştiren travma potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bunun da orta ve uzun vadede insanlığa bir kazanım olacağını düşünüyoruz. COVID-19 salgını doğaya, çevreye insani değerlere daha saygılı olmamız konusunda bir farkındalığa sebep oldu diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Pandemi kadınları daha çok olgunlaştırdı
Salgın sürecinde kadınlar, erkeklere oranla daha fazla oranda psikolojik olgunlaşma bildirdi. Kadınlar, önceliklerinin değişmesi açısından yüzde 61 oranında etkilenirken erkeklerde bu oran yüzde 50 oldu. Kadınlarda maneviyat yüzde 53 oranında artarken erkeklerde bu oran yüzde 38 oldu. İlişkilere emek kadınlarda yüzde 51, erkeklerde ise yüzde 40 olarak belirlendi.