Karın germe ameliyatı nedir, ne zaman ve nasıl yapılır?

İlk 6 hafta korse kullanımı şart 

Fazla kilolar ve doğum gibi faktörler, karın bölgesinde başta sarkıklık olmak üzere çeşitli deformasyonlara yol açabilir. Bu deformasyonların giderilmesinde diyet ve spor gibi yöntemler yetersiz kaldığında, karın germe ameliyatları gündeme gelebilir.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Derya Aytop, bu operasyonla ilgili bilgiler verdi:

Op. Dr. Derya Aytop

Karın germe ameliyatları yaklaşık 3-4 saat sürer. Ameliyat sonrası ilk günler doktor kontrolü altında verilen ağrı kesicilerin ve anestezi ilaçlarının da etkisiyle hafif veya hiç ağrı olmadan geçirilebilir. Bu ameliyatlarda başlıca çekince, ağrıdır. Ancak ağrıları yok etmek, ilaçların yanında düzenli olarak uygulanacak tavsiyeler ve kullanılacak yardımcı aparatlar ile mümkündür. Bu noktada özellikle ilk günlerde bacakları, baş ve bel kısmını hafifçe yükselterek yatmak, dikişlerin üzerinde oluşacak gerginliği engelleyerek ağrıyı azaltabilir.

Benzer şekilde ilk 10 gün omuzlar düşük, hafif öne doğru yürümek de aynı etkiyi sağlar. Tüm bunların rahat bir şekilde uygulanabilmesi için karından göğüs altına uzanan bir ameliyat korsesi, hastalara ameliyathaneden çıkarılırken giydirilir ve bunu ilk 6 hafta boyunca düzenli olarak giymek şarttır.

İstirahat döneminde beslenmeye dikkat 

Ameliyat sonrası evde geçirilen süre, iyileşmenin seyrinde önemli rol oynar. Pıhtı oluşumunun engellenmesi ve ödemin vücuttan atılması için hareket etmek ve ödem söktürücü gıdalar tüketilmek gerekir. Özellikle alt bacakta oluşabilecek kan pıhtılarını önlemenin en iyi yolu her iki saatte bir, 10-15 dakika yürümektir. Ödem ve karındaki basınç hissini azaltacak besinler tüketmek, tuzsuz beslenip bol miktarda su içmek de çok önemlidir. Bu süreçte gaz yapan yiyeceklerden 2-4 hafta kadar uzak durulması ve bol yeşillik içeren salataların yanında ızgara et tüketilmesi önerilir. Öte yandan ameliyat sonrası ilk 10 gün kan inceltici etkileri nedeniyle bitki çaylarından ve siyah çaydan uzak durulması, bunların yerine günde bir adet Türk kahvesi içilmesi idrar söktürücü özelliği bakımından tavsiye edilir.

 C vitamini ve çinko takviyeleri önemli 

Genellikle ameliyat sonrası 5-7’nci günlerde yapılan ilk kontrollerde pansuman yenilenir ve hastanın ılık duş almasına izin verilerek iyileşme süreci resmen hızlanmaya başlar. Bu noktada artık ilaç kullanmaya gerek kalmazken, 10-15’inci günde de tüm bandajlar alınır. Yalnızca göbek deliği daha geç iyileşen bir bölge olduğu için lokal pansuman önerilebilir. Üçüncü haftada ise iyileşmiş kesinin renginin solması ve dokusunun düzelmesi için gerekli olan iz tedavisi başlar. İlk ödemler 1.5 ayda azalıp, 6’ncı aya kadar belirgin şekilde kaybolurken bu süreçte C vitamini ve çinko takviyeleri, iyileşmenin hızlanmasında rol oynar. Birinci ay dolduktan sonra ise çok ağır olmayan yürüyüş, yüzme gibi sporlarla iyileşme desteklenir. Böylece iz tedavisi haricinde ameliyatın tüm yükleri hastaların üzerinden kalkar. 6’ncı aya gelindiğinde tüm dokular iyileşmiş olur ve istenilen görünüme sağlıklı bir şekilde kavuşulabilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir