- D&R’dan yeni yıla özel: Burçlara göre hediye rehberi - 24 Aralık 2024
- Yeni yılı renkli bir panayırla karşılıyor - 24 Aralık 2024
- Aşkın, şansın ve ışıltının zamanı! - 24 Aralık 2024
Bağışıklık sisteminin güçlü olması neden önemli?
Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse, hastalıklara yakalanma riski de o kadar azalıyor. Bu sistem, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan güçlü ve karmaşık bir yapı. O kadar hassas ki, protein ve aminoasit gibi yapı olarak birbirine çok benzeyen maddelerin bile ayrımını yapabilir.
Avrasya Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, özellikle koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları hakkında bilgiler verdi:
Bağışıklık sistemindeki zayıflığı fırsat bilen virüs ve mikroplar ise vücuda akın ederek hastalıklara yol açar. Enfeksiyonlar gelişir. Enfeksiyonlar bağışıklık sisteminin daha da zayıflamasına yol açar. Vücudun hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bu sayede vücut hastalıklara karşı tekrar direnç kazanır.
Bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösteren işaretler
- Sık sık üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmak
- Kronik yorgunluk sendromu
- El ve ayakların soğuk olması
- Cilt yüzeyinin hassas olması
- Düzenli beslenmeye karşın alınan vitamin ve minerallerin yeterli miktarda vücuda dağılmaması
- Ağız içinde sürekli tekrarlayan yaralar
İyi beslenin: Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Şeker, protein ve yağı dengeli ve yeterli miktarda tüketerek düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturmak gerekiyor. Bu dengeyi ise ömür boyu uygulamak, sürdürmek oldukça önemli. Ayrıca alkol ve sigaradan uzak durmak, şekeri ve tuzu azaltmak da uyulması gereken diğer bir kural. Tamamen kesmek doğru değildir çünkü yağ, tuz protein gerekli gıdalardır. Ayrıca antioksidan gıdalar da almak gerekir. Bunu taze sebze ve meyvelerden sağlayabiliriz. Tahıllı gıdalar da beslenme listenizde olmalıdır.
Dinlenin ve güzel uyuyun: Vücudumuz yeteri kadar dinlenemediğinde stres hormonu salgılamaya başlar. Bu durum kişinin hem kendini yorgun hem de daha sinirli hissetmesine neden olur. Dolayısıyla kişinin bağışıklık sistemi zayıflamaya ve hastalıklara karşı direncinin düşmesine neden olur. Bunu önlemek içinse kaliteli uyku çok önemlidir. Yetişkin bir birey günde en az 7 ila 8 saat arası uyumalıdır.
Vitaminleri ihmal etmeyin: Güçlü bir bağışıklık sistemi için A, B, C ve E vitaminlerine hayatımızda daha çok yer açmamız gerekiyor. A ve B12 vitamini için süt, balık, balık yağı, yumurta, C vitamini için turunçgiller, kiraz ve kavun gibi meyveler önemli birer kaynaktır.
Bol bol hareket edin: Bağışıklık sistemini güçlendirecek en önemli unsurlardan biri de hareketli bir yaşamdır. Bu nedenle yaş ve sağlık durumu uygun ise her gün değil ise haftada 3 defa açık havada yürüyüş yapmak gereklidir. Uzun süre oturmaktan kaçınmak doğru bir davranıştır. Masa başı bir işte çalışıyor ve uzun süre bilgisayar başında oturmak zorunda kalıyorsak mutlaka kısa molalar vererek yürümek lazımdır. İş saatleri dışında düzenli spor yapmak en güzelidir.