- Yeni yıl teması: Sıcacık ve Rahat Bir Yıla Gülümse - 20 Aralık 2024
- Vakkorama ile yeni yıla eğlenceli ve renkli bir dokunuş - 20 Aralık 2024
- Flormar Zodiac Signs Oje serisi ile burcunu belirle - 20 Aralık 2024
Halsizlik ve kusma belirtiler arasında
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tehlikeli olabilmektedir. Henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için vücut iltihabına neden olarak hayati riske yol açmaktadır. Bu nedenle tedavinin damar yolu ile uygulanması gerekmektedir.
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilgi verdi:
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu (İYE), sık görülen ateşli hastalık nedenlerinden biridir. İdrarda enfeksiyona neden olan etkenin bulunması önemlidir. En sık bakteriler saptanır. İYE yüksek ateş yanında iştahsızlık, halsizlik, kusma ve beslenme isteksizliği gibi bulgularla ortaya çıkar.
Antibiyotik tedavisi 7-10 gün uygulanmalı
Tanı için idrar kültüründe 10 binin üzerinde bakterinin saptanması gerekiyor. Ayrıca etkene duyarlı antibiyotiği belirlemek için test yapılmalıdır. Antibiyotik tedavisi 7-10 gün arasında uygulanmalıdır. Bebeklik çağında tedavinin damar yolu ile verilmesi önemlidir. Büyük çocuklarda ise ağızdan alınan tedavi yeterlidir. Tedavinin yararlılığını anlamak için son antibiyotik alımından 72 saat sonra yeniden idrar kültürü yapılmalıdır.
Bu belirtilere dikkat edin
Eğer bir çocuk yıl içerisinde 3 ya da daha İYE geçirmişse; böbrek, idrar yolları ve mesanenin doğumsal anormallikleri açısından mutlaka araştırılmalıdır. En sık görülen iki neden idrarın mesaneden idrar yollarına geri kaçması ve idrar yolunda böbrekten hemen çıkış noktasında oluşan darlıktır. Günümüzde anne karnında yapılan rutin ultrasonografik incelemeler ile bu anormalliklerin tanısı konabilmektedir. Her iki durumda da idrarın yeterince boşalmaması, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
Böbrek reflüsü olabilir mi?
Çocuklarda yineleyen enfeksiyonun en önemli nedenlerinden biri, vezikoüreteral reflü. Doğumsal olarak idrar yollarının mesaneye açıldığı yerdeki kapakçık yapısının bozuk olması, idrarın mesaneden idrar yollarına doğru kaçmasına yol açabilir. İleri derecedeki reflüde idrar böbrek içine kadar çıkar ve zaman içerisinde ciddi işlev yitimine neden olur. Eğer bir çocukta sık enfeksiyon öyküsü varsa, böbrek reflüsü açısından mutlaka araştırılmalıdır. Tanı için ilaçlı mesane filmi çekilmelidir. Düşük dereceli reflüler zaman içerisinde düzelir. Bu çocuklar koruyucu antibiyotik tedavisi ile izlenmektedir. Yüksek dereceli reflülerde ise kapalı ya da açık cerrahi tedavi yöntemlerinden biri uygulanır.
Nasıl teşhis ediliyor?
Ultrasonografi ile böbreğin çıkışında bulunan ve idrarın toplandığı havuz (pelvis) kısmının ön-arka çapı ölçülerek konur. 10 mm’nin altında olan genişlemelerde aralıklı olarak ultrasonografik izlem yeterlidir. İzlemde küçülmeyen ya da artan genişlemelerde böbreğe sintigrafik inceleme yapılmalıdır. Eğer aralıklı izlemlerde çap artışı ve böbrek işlevinde azalma varsa, cerrahi tedavi uygulanır.