- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Yeni doğacak bebek rakip olarak algılanıyor
Kardeş kıskançlığı, çocuğun anneye ihtiyacının olduğu zamanlarda, özellikle erken yaşlarda daha yoğun yaşanıyor. 2-4 yaş arasının, kıskançlık davranışının sıklıkla görüldüğü bir dönem olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Yaş farkının az olduğu aile ortamlarında kardeş kıskançlığı daha fazla görülür” açıklamasında bulundu.
Küçük yaştaki çocuklar, duygularını sözel olarak ifade etmekte güçlük yaşadıkları için kardeşine karşı hissettiği kıskançlık duygusunu huzursuzluk, huysuzluk, uyku ve yeme sorunları, hırçınlık şeklinde dışa vurabiliyor. Çocuklar böylece hem sıkıntılarının olduğunu gösteriyor hem de ilgiyi üzerlerine çekiyor.
Doğum yaklaştıkça annenin yorgunluk ve halsizlik nedeniyle çocuğa eskisi kadar ilgi gösterememesi ve zaman ayıramaması kıskançlığa yol açabilir. Ayrıca yeni doğacak bebek için yapılan alışverişler, çocuğun huzursuzluğunu artırabilir. Aileye yeni katılan kardeş, evdeki tüm dengeleri değiştirebilir ve çocuk tarafından rakip olarak algılanabilir. Çocuk, daha az sevildiğini düşünebilir. Anne babasının sevgisinin ve ilgisinin artık onun üzerinde olmadığını düşünür.
Anne-babalara 8 öneri
- Ebeveynler, kardeş daha dünyaya gelmeden çocuklarını bir kardeşi olacağına hazırlamalı. En önemlisi, ‘kardeş kıskançlığı olacak” diye bir beklenti içine girilmemeli.
- Çocuğa kardeşini kıskanmasının normal bir şey olduğu, bunu yüksek sesle söylemekten korkmaması ve utanmaması gerektiği özellikle belirtilmeli.
- Ebeveynler, çocuklarını sevdiklerini ve önemsediklerini, onlara hissettirmeli.
- Ebeveynler, dengeli ve tutarlı davranmalı, kıskançlığı pekiştirecek her türlü davranış ve tutumdan kaçınmalı.
- Çocuğu sakinleştirmek ‘Onu zaten sevmiyoruz, o küçük’, ‘Seni daha çok seviyoruz’ cümleleri kurulmamalı.
- Kardeş doğduktan sonra, böyle bir duruma yeterli derecede hazırlanmamış çocuğa ‘Sen artık abla/abi oldun’ denmemeli.
- Çocuğa, ‘Seni de seviyoruz kardeşini de ancak onun bizim bakımımıza ihtiyacı var’ mesajı doğru şekilde iletilmeli.
- Çocukların kendi aralarında yaşadıkları sorunların çözümünde, anne ya da baba taraf olmamalı.