Anne olma şansını artıran gıdalar hangileri ve nasıl tüketilmeli?

Anne adayları neler yemeli?

Bilimsel verilere göre, günümüzde her yedi kadından biri hamile kalmakta güçlük çekiyor ve ilerleyen yıllarda obezite, sigara kullanımı, alkol, aşırı kahve tüketimi gibi hatalı alışkanlıklar nedeniyle bu oranın ikiye katlanacağı öngörülüyor. Bunun nedeni ise yumurtanın sayısı ile kalitesinin bu faktörlerden olumsuz yönde etkilenmesi. Yüz güldüren haber ise kısırlık sebepleri arasında sayılan yaş ve genetik faktörleri değiştirmek mümkün olmasa da, tıbbi tedavilerin yanı sıra, hamilelik planlayan çiftlerin sağlıklı ve doğru beslenerek şanslarını artırabilmeleri. Öyle ki, Harvard Üniversitesi ve Cleveland Clinic tarafından yapılan çalışmalara göre; doğru beslenme ve hayat tarzının düzenlenmesiyle kadınlarda hamilelik şansı yüzde 70 gibi yüksek bir oranda artabiliyor.

Dr. Semavi Ulusoy

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy, özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini, çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek önemli” dedi.

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyor. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyor.

Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin. C vitamininin progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup, lüteal faz yetmezliği riskiniazalttığı bildiriliyor.

Brüksel lahanası: Folik asit açısından zengin olan Brüksel lahanası döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine destek veriyor.

Lahana: Lahana di-indol methan açısından zengin bir besin. Bu madde, infertilitenin yaygın sebeplerinden olan endometriozis ve miyom oluşumuna karşı koruyucu etki gösteriyor.

Patates: C vitamini açısından zengin ve lüteal faz yetmezliğiolan kadınlarda fayda sağlıyor.

Havuç: Beta-karoten açısından zengin havuç, yumurtalıklardan yumurtlama oranlarını artırırken, hamileliğin düşükle sonuçlanma riskini de azaltıyor.

Nar: İçerdiği bol miktarda C vitaminiyle progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesinde kolaylaştırıyor ve rahmin en iç tabakası endometriumun döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca cinsel isteği de artırıyor.

Avokado: Folik asit, E vitamini, lif, doymamış yağ asitleri ve minerallerden zengin bir meyve. E vitamini, rahmin iç tabakası endometriumun olgunlaşmasına katkıda bulunarak döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyor.

Muz: B6 vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyve. Yumurtanın kalitesini artırıyor.

Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Bol miktarda C vitamini ve folik asit içeren kırmızı meyveler, progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini düşürüyor.

Yağsız et (tavuk, kırmızı et): Demir ve esansiyel yağ asitleri açısından zengin. Demir eksikliği kadınlarda yumurta oluşumu ve yumurtlama sorunlarına yol açabiliyor. Haftada iki kez tüketmek gerekiyor.

Yumurta: D vitamini, kolin, omega-3 yağ asitleri ve folik asit açısından zengin. Bu içerikleri sayesinde Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu ur nedeniyle gelişen döllenme sorunlarının aşılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca yumurta kalitesini artırıyor. Günde 1-2 tane tüketilmeli.

Kabuklu deniz ürünleri: B12 vitamini açısından zengin bu deniz ürünleri, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyor.

Somon: Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olan somon, yumurta kalitesini artırıyor.

Süt ve süt ürünleri: Mükemmel bir kalsiyum, D vitamini ve probiyotik deposu olan süt ve yoğurt, Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu urların varlığına bağlı döllenme sorunlarının aşılmasına yardımcı oluyor.

Zerdeçal: C, E vitamini ile folik asit, beta karoten ve lutein gibi antioksidanlar açısından zengin zerdeçal adet düzensizliğinin önlenmesinde fayda sağlayarak doğurganlığı artırıyor. Antioksidanlar vücuttu oluşan zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yumurta kalitesini yükseltiyor.

Sarımsak: Antioksidanlar ve selenyum açısından zengin. Selenyum yumurta kalitesini artırıyor.

Zeytinyağı: Antioksidan etkinliğine sahip doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içeriyor. Kadınlarda insülin direncini azaltarak doğurganlığın artırılmasına katkıda bulunuyor.

Kabak ve ayçiçeği çekirdeği: Sağlıklı bir üreme sistemi için gerekli çinkoyu yüksek oranda içeriyor. Çinko, antioksidan etkisiyle üreme organlarında kan akımını artırıyor.

Keten tohumu: Omega 3 ve lignin açısından çok zengin. Lignin, miyom boyutlarının küçülmesine katkıda bulunarak doğurganlığın artırılmasına yardımcı oluyor. Omega 3 yağ asitleri, antioksidan etkiyle hücre yıkımını azaltarak ve rahimde kan akımını artırarak oluşan hamileliğin rahme yerleşmesi ve devamında rol oynuyor.

Badem: İçerdiği E vitamini ve omega 3 yağ asitleriyle yumurta kalitesini artırıyor.

Ceviz: Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve lif açısından zengin olan ceviz antioksidan etkiyle yumurta kalitesini artırıyor.

Mercimek ve fasulye: Bitkisel protein, lif ve B vitamini açısından zengin. Bu içerikleriyle kadınlarda yumurtlama oranlarını artırıyor ve hamileliğin düşükle sonuçlanma riskini azaltıyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir