Bağırsaklarını Akdeniz diyetiyle mutlu tut, kanserden korun

Sağlıklı beslenme bağırsakları koruyor

Yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık ve ceviz gibi kuru yemişleri içeren Akdeniz diyetinin kanser ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri ciddi oranda azalttığı çeşitli bilimsel çalışmalarda gösterildi.

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar, kolon kanserinden korunmada beslenmenin yerini anlattı.

Prof. Dr. Hakan Yanar

Kolon kanseri sebepleri neler ve kimler risk altında?

Kalınbağırsak kanserlerinin yüzde 90’dan fazlası daha önceden gelişmiş poliplerden kaynaklanır. 50 yaş öncesi polipler nadir görülmekteyken, 50 yaşından sonra risk artar. Yağdan zengin, posadan fakir beslenme alışkanlığı, ailede birinci derece akrabalarda kolon kanseri bulunması, ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi iltihabi bağırsak hastalıkları kolon kanseri riskini yükseltir.

Kolon kanseri tehlikeli mi?

Erken teşhisin çok önemli olduğu kolon kanseri, belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanser türü. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen bu kanser erken teşhisle tedavi edilebiliyor.

Kolon kanserinin belirtileri neler?

  • Kansızlık
  • Kabızlık
  • Ele gelen kitle
  • Makattan kan gelmesi
  • Dışkıda kan
  • Büyük abdest çapında incelme
  • Büyük abdest düzenin değişmesi
  • Tuvalete gidip rahatlayamama
  • 15 günden uzun süren karın ağrısı

Erken tanı nasıl konulabilir?

Kolorektal kanser taramasında dışkıda gizli kan ve testler kullanılmakla birlikte en yararlı yöntem kolonoskopik incelemedir. Ameliyata gerek kalmadan, kanser gelişebilecek polipler kolonoskopi esnasında çıkartılır. Bu nedenle ailesinde kalınbağırsak kanseri olmayanlarda 50 yaşında ilk kolonoskopi yapılmalı normal saptanması durumunda 10’ar yıllık aralıklarla tekrarlanmalıdır. Ailesinde kolon kanseri bulunan bireylerde ise kanserin ortaya çıktığı yaşın 10 yıl öncesi ilk tarama yapılmalıdır.

Tedavisi nasıl yapılır?

Standart tedavi yöntemi, cerrahidir. Ancak ameliyat esnasında tümörle birlikte bir miktar sağlam kolon dokusu ve etraf lenf bezlerinin çıkarılması hayati önem içerir. Uzun dönem sağ kalım, tümörün tekrar etmesi ya da uzak bölgelere yayılmasına etki eden cerrahi işlemi bu konuda deneyimli cerrahlarca uygulanmalıdır.

Günümüzde laparoskopi ve robotik cerrahiyle karında kesi yapmadan bu ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Makata çok yakın tümörlerde ise ameliyat öncesi verilen kemoterapi ve radyoterapi tedavileriyle kalın bağırsağın dışarı alınmasının önüne geçilebilir.

Bu önerileri ihmal etmeyin

  1. Düzenli tarama testlerini yaptırın.
  2. Uzun süren kabızlık ve makattan kanama şikayetinde zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun
  3. Hareketsiz yaşam yerine, haftada 4-5 gün orta şiddete egzersiz yapın.
  4. Posadan zengin, yağdan fakir, protein ağırlıklı olmayan bir beslenme düzeni uygulayın.
  5. Sigara ile alkolden uzak durun.
  6. İdeal kilonuzu koruyun.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir