- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
LEKE TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Hilal Gökalp, “Doğuştan, yaşla ve dış etkenlerle oluşan lekelerin tedavisi cinsine göre çeşitlilik gösterir. Hemen her tür lekenin tedavisi için kış ayları en ideal dönemdir” diyor.
Neden ciltte lekeler oluşur?
Deride lekeyle seyreden hastalıklar yaygındır. Güneş ışınları, hormonlar, çeşitli ilaç ve kozmetikler en sık nedenleridir. Ayrıca travma ve çeşitli deri hastalıklarına cevap olarak da oluşabilir. Uzman ellerde yapılmayan lazer ve kimyasal soyma tedavileri de lekeye yol açabilir.
Cilt kanserinin belirtisi olabilir mi?
Çiller, güneş ve gebelik lekeleri, çeşitli kozmetiklere ve bitkilere bağlı gelişen lekeler, sivilce ve cilt yaralarından sonra oluşanlardır. Ancak bazen cilt lekeleri, deri kanserinin bulgusu da olabilir. Özellikle değişik renk tonlarındaysa, asimetrik ve kenarlarında düzensizlik mevcutsa, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya üzerinde açık yara gibi bulgular varsa mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Kimler risk altında?
Kızıllar ve sarışınlar, renkli gözlü bireyler, ailede deri kanseri öyküsü olanlar, vücudunda 50’den fazla beni olan ve çocukluk çağında güneş yanığı öyküsü olanlar, deri kanseri gelişimi açısından daha risklidir.
Leke tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
- Öncelikle kişinin iyi bir güneş koruyucu kullanması gerekir. Güneş koruyucular, aslında leke oluşmasını azaltan veya var olanların artmasını engelleyen tedavi ajanlarıdır.
- Leke açıcı krem ve serumlar, kimyasal peelingler, dermaroller, PRP, mezoterapi, yüksek teknolojiye sahip lazerler ve ışık sistemleri olmak üzere birçok tedavi protokolü mevcuttur. Tedavide kişinin deri tipi, lekenin derinliği ve yaygınlığını saptamak gerekir. Genel olarak açık tenlilerde ve derinin üst tabakasına yerleşmiş lekelerde daha başarılıdır.
- Leke açıcı krem ve serumlar, hastaların evde uygulayabileceği ilk aşama tedavilerdir. Sıklıkla A ve C vitamini, hidrokinon, kojik asit ya da arbutin gibi ürünler tercih edilir. Ancak bunlar deride tahriş oluşabileceği bilinmeli ve dermatolog kontrolü altında uygulanmalıdır.
- Kimyasal peeling, cildin özellikle güneş gibi dış faktörlerden dolayı hasar görmüş tabakasını yenilemek ve alttan yeni hücrelere yer açmak için uygulanan bir tazeleme işlemidir.
- Bir silindir üzerinde sıralanmış mikroiğneleri olan dermoroller tedavisi cilt lekelerinde kullanılan bir diğer tedavidir. Kontrollü bir şekilde deride birçok küçük kanal açarak cildin yara iyileşme mekanizmasını harekete geçirir. Ayrıca leke açıcı krem ve serumların etkinliğini artırır.
- PRP kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe alınarak santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra elde edilen trombositlerden zengin kısmın kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilme işlemidir.
- Mezoterapi farklı özellikteki ürünlerin, deri içine enjekte edilmesi işlemidir. Leke tedavisinde leke açıcı özelliği olan maddeler 1-2 hafta arayla 6-8 seans deri altına verilir.
- Pigment ve kollajeni uyarma etkisi olan lazerler, günümüzde en çok görülen çiller, doğum lekeleri, yaşlılık ve güneş lekeleri gibi birçok lekenin tedavisinde başarıyla kullanılır. Ancak her lazer leke tedavisinde etkili değildir.