- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
EMPATİ DUYMAYI ÖĞRETİN
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, günümüzde bilimsel çalışmaların da atalarımızın “Ağaç yaşken eğilir” sözünün doğruluğunu ortaya koyduğunu belirtti. Algül, “Babaların, küçük çocukları için birer kahraman olduğu doğru. Ancak çocuğunuzun hayat boyu ‘kahramanı’ olarak kalabilmeniz için yapmanız gereken pek çok şey var” sözleriyle babalara 10 önemli tavsiye verdi:
1-Empati kurmayı öğretin: Çocuklara küçük yaşlardan itibaren empatiyi öğretmek, onların daha duyarlı, her canlının yaşam alanına saygı gösteren kişiler olmasını sağlar. Empatiyi geliştirmenin en iyi yollarından biri, çocuğunuzun başkalarıyla ilgili anlattığı şeylerde “Acaba arkadaşın neden böyle yapmış olabilir?”, “Peki bu davranışı yaparsak sonra neler olabilir?” tarzında sorular sormak. Onun iyi niyetle ya da şaka ve eğlence amacıyla bile yapabileceği şiddet içerikli bir davranış ya da tutum karşısında empati kurmasını sağlayın.
2–Duygularını sözle ifade etmesini sağlayın
Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza yaşadığı olaylar karşısında duygularını sözle ifade etmesini öğretmeniz önemli. Örneğin okuldaki bir olayı anlattığında, “Peki sen ne hissettin?” tarzında sorular sorarsanız, kendi duygularını daha rahat tanımasını sağlamış olursunuz. “Boşver” veya “Olur böyle şeyler” diyerek, duygularını bastırmayın.
3-Cinsiyetçi söylemlerden ve oyuncaklardan kaçının
“Erkekler ağlamaz”, “Kız gibi yapma” gibi söylemler çocuk tarafından bir tehdit olarak algılanarak kendinden başkasını ötekileştirmesine, kabul edememesine yol açar. Erkeklerin güçlü, kızların ise zayıf ve hassas oldukları gibi düşünceler yerine çocuğa genel bir insan sevgisi aşılamak gerekir.
4-Şiddetten uzak tutum sergileyin
Evin içinde aile üyelerine ya da başkalarına karşı şiddet varsa çocuğun bunu da öğrenmesi kaçınılmaz. Evin içinde şiddet olmasa bile başka insanlara, canlılara ya da nesnelere karşı davranışlarınızla da şiddetten uzak bir tutum sergilemeye dikkat edin.
5-Şiddet içeren oyunların zararlarını anlatın
Şiddet ne yazık ki hayatın içinde, özellikle de oyunlarda, yayınlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Çocuğumuzun oynadığı oyunları denetlemek, neler izlediğini takip etmek önemli. Çizgi film bile olsa şiddet içeriyorsa, masum olduğundan bahsedemeyiz. Ancak mutlaka çocuğunuza, neden şiddet içeren oyunlardan uzak durması gerektiğini, şiddetin bir çözüm yolu olmadığı aksine zarar verdiği şeklindeki örneklerle anlatın.
6–Şiddete sıfır tolerans
Görmezden gelinen her şiddet türü yenilerini de beraberinde getirir. Çocuğunuzun arkadaşlarına karşı şiddet içeren bir davranışı olduysa ya da kardeşler arası şiddet var ise bunudurdurun.
7-Düzeltici duygusal deneyimlerini artırın
Düzeltici duygusal deneyim; kişinin yaşadığı olumsuz tecrübelerden sonra kendi gereksinimlerini keşfedip, kendisini sağaltacak gücü ve desteği bulabilmesi anlamına geliyor. Bu düzeltici deneyimler spor, sanat, oyun, destek alma gibi etkinliklerden oluşuyor. Düzeltici duygusal deneyimlerin artması hem çocuğun kendini ifade etmesini sağlar hem de yanlış davranışlar geliştirmesini önler.
8-Çatışma yönetimini öğretin
Şiddet içeren tutumların altında genelde çözümlenmemiş çatışmalar yatıyor. Çocuklara küçük yaştan itibaren çatışma becerisi öğretmek gerekiyor. Öncelikle çatışmanın kavga demek olmadığını, insanların farklı fikir ve görüşlere sahip olabileceklerini vurgulamanızda fayda var.
9–Akran zorbalığına karşı tetikte olun
Günümüzde okullarda akran zorbalığı çok yaygın bir durumda. Okul yönetimlerinin ve öğretmenlerin bu konuda tedbirler alması, çocuklar arasındaki olumlu ilişkileri desteklemesi, risk faktörleri gibi durumları tespit edip bunların düzeltilmesini sağlaması çok önemli. Öğretmeniyle ve okul yönetimiyle iletişimde olun ve birlikte hareket edin.
10-Yaşına uygun dostluk içeren filmler seyredin
Çocuğunuzla birlikte seyredeceğiniz dostluk ve güçlü arkadaşlık bağları, doğaya ve diğer canlılara saygı gibi içerikleri olan, yaşına uygun filmler taşıdıkları faydalı mesajlarla güzel bir örnek verir.