- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Bugünün ilişkileri, geçmişin izleriyle dolu
Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nin kurucusu, nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, geçmişin etkilerinin ileride önemli bir rol oynadığı söyledi. Yavuz, ilişkilerde bağlanma şekilleri hakkında ilginç açıklamalar yaptı:
Çocukluk döneminde yaşanan her olay ve anı, yetişkinlik dönemindeki duygusal ilişkileri etkiler. Çünkü her anı bir duyguyla eşleşir ve kişinin karşısındaki kişiden beklentilerini şekillendirir. Ona ve ilişkisine bakış açısını, bağlanma şeklini yönlendirir. Dolayısıyla çocukken fiziksel ve ruhsal olarak hissettiğiniz ihtiyaçların ne kadarının karşılandığı ve ebeveynlerinizin sizi hangi bağlanma stiliyle büyüttüğü önemli bir belirleyicidir.
Her ilişki kendi içinde farklı değişkenlere sahiptir. Bu durum her ilişkiyi farklı ve özel kılar. Ancak olayların derinine inildiğinde, temel meselenin güven ve güvensizlik duygusu olduğu anlaşılır. Bu aşamada ilişki tiplerini dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;
- Güvenli bağlanma stili
- Kayıtsız bağlanma stili
- Saplantılı bağlanma stili
- Korkulu bağlanma stili
Güvenli bağlanma stil
Başkalarının onu nasıl gördüğünü değil, kendisini nasıl gördüğünü önemseyen kişilerin ilişki tipidir. Güvenmek onlar için önemlidir. Bunun için hem kendine hem de karşısındaki kişiye olumlu duygularla yaklaşır. Sevgisini belli etmekten çekinmez ve birine bağlanmak onun için mutluluk kaynağıdır. Uzun ilişkilerde genel olarak bu ilişki tipinin etkileri görülür. Saygı ve güven ilişkinin temelini oluşturarak sağlam bir zemin yaratır.
Saplantılı bağlanma stili
Saplantılı bir şekilde karşısındaki kişiye bağlanan bu bireylerin en büyük korkusu ve endişesi, terk edilmektir. Terk edilmemek için kendisiyle ilgili ödün vermekten ve ilişkisi için değişmekten çekinmez. İlişkide kendisinin önceliklerini bir kenara bırakır ve partnerinin memnuniyeti için yaşar. Bu saplantılı durumun ortaya çıkmasındaki ana sebep, kişinin kendine güveninin olmamasıdır. Yalnızlığını yönetemez ve kendini eksik hisseder. Geçmişe gidildiğinde ise endişeli ebeveynleri olduğu ve öyle yetiştirildiğini görmek çok zor değildir.
Kayıtsız bağlanma tipi
Kendileriyle ilgili her zaman olumlu düşünceleri vardır. Ancak aynı duyguları karşısındaki kişiye beslemek gibi bir niyetleri yoktur. Korkuları ilişkilerine yön verir. Sırf terk edilme ihtimali olduğunu düşünerek çok iyi gidebilecek bir ilişkiye başlamazlar. Aynı zamanda terk edileceklerini düşünürlerse istemedikleri halde önce söyleyen olmak için kendileri ayrılırlar.
Korkulu bağlanma stili
Bu tip ilişkilerin uzun sürmesi çok zordur. Çünkü kişi hem kendine hem de karşısındakine olumlu duygu besleyemez. Çünkü içindeki terk edilme korkusu o kadar ağır basar ki, bir türlü başka şeylere odaklanamaz. İlişkisinin tadını çıkaramaz. Her zaman kuşkulu ve güvensizdir.