- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Seslere aşırı tepki mi veriyorsunuz?
Misofonya, duymayla ilgili bir algı bozukluğudur ve bazı seslere karşı aşırı hassas olma durumu vardır. Yüksek sesli ve aritmik seslerin dışında bazı insanlar hafif seslerden de aşırı rahatsız olur. Bu durumun sürekliliğinin artmasıyla birlikte misofonya rahatsızlığı ortaya çıkar.
Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz, misofonya ve tedavi yöntemini anlatıyor…
Misofonya; yeme, içme, çiğneme ve nefes alıp verme gibi günlük seslere tepki olarak, aşırı sinir, öfke durumlarının yaşanma halidir. Günümüzde çok rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır ve ciddileşmesi durumunda sosyal yaşamı etkileyebilir.
Dünya genelinde ortalama her 10 insandan ikisinde misofonya rahatsızlığına rastlamak mümkündür. Ortaya çıkmasında, merkezi sinir sisteminin rol aldığı öne sürülür. Bazen tek başına görüldüğü gibi, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyonla da ortaya çıkabilir. Genellikle başlama yaşı 9-13 yaş arasıdır.
Misofonya hastaları genellikle az konuşan insanlardır. Sakin ritimli müzik dinleyerek, sessiz bir ortamda istirahat ederek rahatlayabilirler. Topluca yenilen yemek ortamlarından kaçmakla birlikte, toplu taşıma araçlarında kulaklık takarlar.
Misofonya belirtileri nelerdir?
- Yanınızda oturan arkadaşınızın nefes almasından rahatsız olmak,
- Cips, patlamış mısır ve çekirdek gibi sürekli ses çıkartılarak yenilen şeylerden nefret etmek,
- Sabahları alarm sesiyle uyanınca aşırı öfkelenmek ve gün içerisinde alarm sesini duyduğunda tedirgin olmak,
- Gündüzleri aşırı gergin olup gecenin gelmesini beklemek,
- Bebek ağlamalarına katlanamamak,
- Okulda ya da işte; yanınızda oturan arkadaşınızın ayağını ritmik bir şekilde yere vurmasından rahatsız olmak,
- Sesten rahatsız olma korkusuyla evden çıkmaktan ve sosyalleşmekten korkmak.
Tedavi yöntemi
Durum, kişinin yaşam kalitesi düşürecek seviyedeyse psikolojik tedavi şarttır. Hastanın rahatsızlığını kabul edip uzmandan yardım alması tedavinin ilk aşamasıdır. Terapi; kişinin algısını nasıl değiştireceği, bu sesleri duyduğunda nasıl davranacağı ve seslere odaklanmanın gereksizliğini içerir. Genellikle kişi seslere odaklanmak yerine olaylara odaklanırsa bu durumdan kısa sürede kurtulur. Seslerin neden rahatsız ettiğini öğrenmesi kişiyi rahatlatacaktır.