- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Kalp hastalıklarından korunmak için 5 adım
Dünyada en önemli yaşam kaybı nedenlerinin başında yer alan kalp hastalıkları; dikkat çekmeye devam ediyor. Konuyla ilgili kamuoyunun farkındalığını artırmak ve rakamları düşürmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 2025 hedeflerini belirledi. Bu hedeflerle kalp hastalıklarından kaynaklı can kayıplarının en azından yüzde 25 azaltılması öngörülüyor.
1-Optimal kilonuzu koruyun, hareket edin
Özellikle genç yaş grubunda ideal kilonun korunması, kalp damar hastalıkları riskini azaltan bir faktör. Bunun için yapılması gerekenlerin başında hareket etmek var. Hareketsiz yaşam tarzını bırakarak; haftada 150-300 dakika arası orta ağırlıkta veya 75-150 dakika yoğun egzersiz programları önerilmektedir.
Obezite özellikle son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sorun teşkil ediyor. Genç yaş grubunda ve çocuklarda sıklığının artması da birçok hastalık açısından risk oluşturuyor. Bununla birlikte bireylerin optimal kabul edilen kilolarını koruması, risklerin azaltılmasına da yardımcı olacaktır. Kalp damar hastalıkları da bu hastalıklardan en önemlilerinden biri.
2-Kolesterol ve kan basıncınızı takip edin
Bireylerin yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı konusunda farkındalığın artırılması gerekmektedir. Özellikle kan basıncı ve kolesterol konusunda toplum farkındalığı oldukça düşük. Aslında her ikisi de hem kalp hastalıkları hem de yol açabileceği diğer olumsuzluklar açısından uygun takip ve tedavi gerektirmektedir.
Özellikle 20 yaş sonrası mutlaka herkesin bir kere kolesterol değerlerine baktırması; gerekli duruma göre bir önlem alması önemli. Kolesterol farkındalığının artırılması ve yaşam tarzını değiştirmek; kalp damar sağlığı riskini azaltmada önemli.
3-Sigarayı hayatınızdan çıkarın
9 milyon kişi, sigara ve sigaraya ilişkili nedenlerle yaşamını yitirdi. Üstelik bu kişilerin 1.2 milyonu pasif içiciliğe maruz kalmaktadır. Bununla birlikte gençlerde ve kadınlarda da sigara kullanımının giderek artması da kalp hastalığının görülme profilinde de değişikliğe neden oldu. Bugün hem kadınlarda hem de gençlerde kalp hastalıkları çok daha fazla görülmektedir. Dolayısıyla sigara düzeltilebilecek kurallardan biridir.
4-Kalbinizle dost beslenin
Yediklerimizin içeriği ve sağlıklı bir beslenme düzeninin takip edilmesi de kalp hastalıkları riskini düşürmede etkili. Örneğin Akdeniz tipi beslenmek kalp dostu bir seçimdir. Bununla birlikte salam, sosis gibi işlenmiş ürünlerden uzak durmak; hayvansal gıda tüketiminde daha az yağlı ürünleri tercih etmek gerekmekte. Karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltmak; haftada 2 gün veya daha fazla balık tüketmek; yeşil yapraklı sebzelere sofrada daha çok yer vermek; lifli ürünleri yemeye özen göstermek gibi kurallara uymak da kalp hastalıkları açısından riski azaltan unsurlar arasında yer alır.
5-Kan şekerini kontrol altında tutun
Genetik yatkınlığımızın çevresel faktörlerle beraber şeker hastalığının ortaya çıkması ve kontrol edilmesini etkilemesi söz konusu. Ailemizde şeker hastası olmaması halinde dahi; fazla kilo ve insülin direnci gibi bizi şeker hastalığına aday yapabilecek durumlar var. Karbonhidrat ağırlıklı, abur cubur içeren düzensiz beslenme, gazlı içeceklerin tüketimindeki artış ve egzersiz yokluğu riski artıran etkenler arasında. Şeker hastalığı ve oradan kalp damar hastalıklarına ilerleyen o yolun başından, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek dönmemiz mümkün. Özellikle ailemizde diyabet varsa riskimizin kontrol edilebilmesi açısından hem sağlıklı yaşam tarzına sahip olmak hem de uzmanlara kontroller için başvurmak gerekli. Tanı almış bir şeker hastalığımız varsa da kontrol altında tutulması için doktorlarımızın beslenme, hareket ile ilgili tavsiyelerine ve tedavilerine mutlak uyum göstermek çok önemli.