- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
NEYİ DOĞRU, NEYİ YANLIŞ YAPIYORUZ?
Acıbadem Fulya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın, bel ve boyun sağlığını korumak için ev işleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
- Bulaşık makinesini dizleri kırmadan boşaltmak: Bulaşık makinesini boşaltmak için devamlı olarak eğilip kalkmak gerekiyor. Dizden aşağıya eğildiğiniz zaman bel kaslarınıza yük biniyor. Bunun sonucunda bel fıtığı gelişebiliyor.
Doğrusu: Eğilirken dizlerinizi kırarsanız, omuriliğe yük binmesini engeller ve belinizin ağırlığını azaltmış olursunuz.
- Yemek hazırlarken ayakta kalmak: Uzun süre ayakta kaldığımız zaman belimiz uyarı verir. Bu uyarıyı dikkate almalısınız, aksi halde kaslarınız güçsüzleşir.
Doğrusu: Her 4-5 dakikada bir ayağınızı yüksek bir basamağa kaldırın. Böylece omurgadaki kas grubunda farklı eklemler kasılıp, yük tek bir bölgede tutunmaz ve dağılır.
- Süpürürken öne doğru eğilmek: Yerleri devamlı eğilerek süpürmek belinizde ağrı oluşmasına ve kaslarınızın zedelenmesine yol açar. İleride fıtık gelişebilir.
Doğrusu: Evi süpürürken süpürge sapını uzatın ve olabildiğince dik pozisyonda durmaya çalışın. Özellikle koltuk ve dolapların altlarını süpürürken belinizi kırmak yerine bele güç vermeden, diz çökerek çalışın. Mobilyaları tek elinizle kaldırmamaya özen gösterin.
- Ütü yaparken boynu eğik tutmak: Ütü masanızın alçak olması boynunuzu uzun süre öne doğru eğik tutacağınız anlamına gelir. Bu hareket, boynunuzda bir süre sonra ağrıya yol açar. Ağrı, boyundaki kasların yorulduğu anlamına gelir. Kaslarınız zamanla yırtılır ve fıtık meydana gelir.
Doğrusu: Mutlaka ayarlanabilir bir ütü masası tercih etmeli ve boyunuza göre ayarlamalısınız. Ütü masasının yüksekliği, bel hizanızda olmalı. Ütü masasına yakın durun ve ayağınızın altında fazla yüksek olmayan bir basamak bulundurun. Ayağınızı 4-5 dakikada bir değiştirirseniz belinizin aynı bölgede kasılmasına ve ağrıya engel olursunuz. Birkaç gömlek ütüledikten sonra devam etmek yerine oturarak dinlenin.
EN SIK YAPILAN HATALAR
- Yemek hazırlarken boynu eğmek: Yemek hazırlarken boynunuzu öne veya yana eğik pozisyonunda tutmanız ya da sırtınızı yaslamadan tabure oturuşu yapmanız gerekir. Zedelenen kas da gücünü kaybeder ve ağrı ortaya çıkar. Hareket sırasında boyuna yük bindirilmesi de fıtığı tetikler.
Doğrusu: Boynunuzu olabildiğince hareket halinde tutun. Otururken sandalyenin sırtına yaslanın ki, beliniz ağrımasın. oluşumuna sebep oluyor.
- İş yaparken ağır kaldırmak: Bir ağırlığı gövdenize ne kadar uzak kaldırıp, taşırsanız belinize o kadar fazla yük bindirmiş olursunuz. Üç kiloluk bir ağırlığı vücudunuza yakın kaldırdığınızda üç kilo hissedersiniz. Ancak bir metre uzaktan kaldırdığınız zaman ağırlık dokuz kilo gelir. Ağırlıkların eklem üzerine yüklenmesi, eklemin kalınlaşmasına, eklem hacminin büyümesine ve komşu sinir dokusuna bası oluşturmasına yol açar. Omurilikte kanal darlığı gelişir ve sinire ait olması gereken alan küçülür, siniri besleyen kan damarları baskı sonucu kapanır. Ağır bir yükü kaldırmayı kronik olarak tekrarlamanız da kanal darlığı ve fıtık sebebidir.
Doğrusu: Ağır eşyayı gövdenize en yakın şekilde tutarak kaldırmaya özen gösterin.
- Perde asarken yukarıya doğru uzanmak: Boyunuzu ve göz hizanızı aşan işlerde yukarıya doğru uzandığınızda, boyun kasları olumsuz etkilenir. Boynun arkasındaki eklemler üzerinde baskı gelişir. Bu pozisyonda ekstra güç harcanıldığı için maruz kalınan kuvvet boyuna etki eder. Boynun alışık olmadığı bir hareketi uzun süre yaptığınız ve bunu yaparken de güç harcadığınız zaman eklemle disk çekirdeği eskimeye başlar ve fıtık meydana gelir.
Doğrusu: Uzandığınız yükseklik göz hizasına ne kadar yaklaşırsa, risk o kadar azalır.
- Diz çökerek yer silmek: Eğilerek veya diz çökerek yer silmek belde baskı oluşturur ve ağrı gelişir.
Doğrusu: Uzun saplı yer silme aletlerini kullanın. Vücudunuzu olabildiğince dik pozisyonda tutmaya gayret gösterin.