- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
PELVİK TABAN FONKSİYON BOZUKLUĞU
Toplumda adı pek bilinmeyen pelvik taban fonksiyon bozukluğu, sık görülen bir sorun. Klinik çalışmalara göre, dört kadından birini etkiliyor. Bu problemin yol açtığı problemler arasında idrar ve dışkı kaçırma, cinsel fonksiyonlarda bozukluk ve kronik ağrı var.
Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, pelvik taban yetersizliğinin neden olduğu problemlerin ortadan kaldırıldığını anlattı.
Pelvik taban denilen bölge, leğen kemiğinin alt kısmını döşeyen kaslardan oluşuyor. Burada idrar yapmayı sağlayan üretra, cinsel fonksiyonlar için gerekli olan cinsel organlar ve dışkı yapma fonksiyonu olan anüs bulunuyor. Pelvik tabanın en önemli fonksiyonu ise leğen kemiğinin altını döşeyerek bu yapılara destek olması ve koordinasyonu düzenlemesi
Kaslar zayıf ise: İdrar kaçırma, idrara çok sıkışma ve sık idrar enfeksiyonları ortaya çıkıyor.
Kasların fonksiyon bozukluğu varsa, yani kasılma ve gevşeme fonksiyonu yeterli değil ise: Kabızlık, cinsel fonksiyon bozukluğu ile pelvik ağrı görülebiliyor.
Kaslar kısa ve kasılmış ise: Kronik pelvik ağrılarının çoğunda altta yatan neden pelvik taban kaslarının içinde yer alan küçük noktacıklar oluyor. Ayrıca ağrıya neden olabiliyor.
En önemli nedeni doğum travması
- Doğum sırasında pelvik taban kaslarında oluşan yırtıklar, doğum sonrası gelişen kas zayıflıkları ve menopozla birlikte östrojen hormonunun azalması sorunun en büyük nedenleri arasında.
- Diyabet ve tiroid
- Sigara kullanımı
- B12 ve D vitamini eksikliği
- Kilo, bel ve karın kaslarının zayıf olması
- Tuvalette uzun süre oturmak
- Yanlış ıkınma ve kabızlık
- Geçirilmiş ameliyatlar
- Leğen kemiğinin duruşu, ön veya arkaya doğru eğrilikler
- Uzun süre oturarak çalışmak
Tedavi nedene göre uygulanıyor
Pelvik taban yetersizliği tedavisi altta yatan nedene göre değişiyor. Ürolog, kadın doğum, fizik tedavi, gastroentoroloji, hatta psikolog ya da psikiyatri uzmanı tedavi sürecinde etkin rol oynuyor.
Hastanın öyküsü, tuttuğu 3-4 günlük idrar ve gaita günlüğü, muayene doğrultusunda belirleniyor. Tedavinin en önemli kısmı, hasta eğitimi. Hastaya yapması ve yapmaması gerekenler öğretiliyor, diyeti düzenleniyor. İhtiyaca göre gerekirse ilaç tedavisine başlanabiliyor ve hasta fizik tedavi programına alınıyor. Ameliyat endikasyonu olan hastalar, ilgili bölüme yönlendiriliyor.
Fizik tedavi programı
Bu program kasların güçlendirilmesi, bölgeye masaj yapılması, biofeedback tedavileri ve güçlendiren egzersizlerden oluşuyor. İdrar kaçırma probleminde yüzde 80 oranında düzelme sağlanabiliyor.
Biyofeedback, sözel, görsel veya işitsel yapılabiliyor. Örneğin hastaya tuvaletini nasıl yapacağı konusunda eğitim düzenleniyor. Parmakla, balonla veya biyofeedback aleti kullanılarak hastaya ne zaman gevşemesi, ne zaman kasılması gerektiği öğretiliyor.