Hiperaktif çocuklar eğitim hayatında nasıl desteklenmeli?

DEHB’nin 3 belirtisi var!

Çocuğunuzun sürekli dikkati mi dağılıyor? Çok hareketli ve sabırsız mı? Derslerde öğretmenleri sürekli ayağa kalkmasından mı  yakınıyor? Tüm bu belirtiler, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu işareti olabilir.

VM Medical Park Ankara Hastanesi’nden Psikolog Nehir Kadooğlu, “Dikkatini sürdürmekte, karşısındakini dinlemekte zorluk çeken ve sık hata yapan bu çocukların eğitim hayatlarının etkilenmemesi için desteklenmeleri ve kendilerine güvenlerinin artırılması gerekir” dedi.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun sinir sistemi ve beyin gelişimi üzerinde etkisi vardır. Bu yüzden nörogelişimsel ve nörodavranışal bir bozukluktur. DEHB’nin 3 belirtisi vardır. Birincisi dikkat eksikliği, ikincisi hiperaktivite veya aşırı hareketlilik, üçüncüsü ise dürtüselliktir.

Sık yaralanma yaşayabilirler

DEHB tanısı aldıktan sonra ilk adım psikoeğitimdir. Burada hastalık hakkında ailenin bilinçlendirilmesi, nasıl bir tedavi izleneceği; tedavi görmediğinde ne gibi sorunlarla karşılaşılacağı hakkında bilgi verilir. Çocuğun tedavisi için öncelikli olarak ailenin özenli ve dikkatli olması gerekmektedir.

DEHB’li çocuklar daha hareketli ve daha dürtüsel olacakları için sık yaralanabilirler. Bu noktada çocuğun takibi ebeveynler için daha da zorlaşır. DEHB’li bir çocuğa sahipseniz yorulmanız çok normal ama unutmayın çok özel bir çocuğa sahipsiniz. Doğru bilgi ve doğru yetiştirme şekli ile kendinizi de çocuğunuzu da rahatlatmanız mümkündür.

Hem ilaç hem de davranış yönetimi birlikte kullanılmalı

DEHB tedavisinde ilaç ve davranış yönetiminin birlikte kullanılması gerekir. Aileler genelde davranışı geliştirmek için pekiştireçler, ödüller ve cezaları kullanmaktadır. Çocuğun, hiperaktivite ve dürtüsellik bozukluğunun düzeltilmesi amacıyla yapacağı bütün olumlu davranışlar ödüllendirilmelidir. Böylece olumsuz davranışların azalması, olumlu davranışların artması sağlanabilir.

Eğitimde başarılı olmaları için desteklenmeliler

Dikkat bozukluğundan dolayı odaklanmakta, dikkatini sürdürmekte, karşısındakini dinlemekte zorluk çeken ve sık hata yapan çocukların eğitim hayatları da bu durumdan fazlasıyla etkileniyor. Bu yüzden eğitimsel olarak desteklenmeleri ve kendilerine güvenlerinin artırılması gerekir. Bunun yolu ise hiperaktif çocuğun başarılı olduğu konulara öncelik verilmesinden geçiyor.

Çocuğunuzun DEHB’li olup olmadığını bu testle anlayın

  • Çocuğunuz çok çalışıyor ama derslerde başarısı düşük mü?
  • Uzun bir süre sabit bir yerde oturamıyor, çabuk sıkılıyor ve sürekli hareket halinde, elleri ayakları durmuyor mu?
  • ‘Çocuğum çok sabırsız, hiç bekleyemiyor. Ne bir sırayı, ne bir cümlenin sonunu’ mu diyorsunuz?
  • Karşısındakini dinleyemiyor, sürekli sözünü mü kesiyor?
  • Çok göz teması kurmuyor ve detayları sürekli gözden mi kaçırıyor?
  • Çocuğunuz sürekli özel eşyalarını ve emanetleri kaybediyor mu?

Eğer bunlardan en az 3 tanesi sizin için ‘Evet’ ise çocuğunuz DEHB olabilir. Bu yüzden, bir uzmana danışmanızda fayda var.

Uzaktan eğitim aileleri uzaklaştırdı

Annelerin çocuklarını uzaklaştırmak istedikleri her şey daha da yakınlaştı, yaklaşmalarını istedikleri şeyler ise daha da uzaklaştı. Örneğin; ders dinlemek. Çocukları okula gönderdiklerinde nefes alabilen ebeveynler şimdi okulun da eve gelmesiyle daha da bunaldılar.

Ailelerin bu duruma, çocukların açısından da bakması gerekiyor. Eğitimin yanı sıra sosyalleşen, enerjilerini atabilen ve daha disipline olabilen hiperaktif çocuklar, şimdi bunların hepsini evde yaşamak zorunda kalıyor.

Dersi dinlediği ortam dikkat dağıtıcı olmamalı

Hiperaktif bir çocuğun dersi dinlediği ortam; dikkatinin dağılmasını engellemek üzere düzenlenmeli. Derse disiplin içerisinde katılması, öğrenci rolüne tekrar girebilmesi açısından önemlidir. Sabah yine erken kalmalı ve kahvaltısını yapmalı. Masalarında yemek, meyve, abur cubur olmamalı. Bunların hepsi çocuğun dersten kopmasına, dikkatinin dağılmasına ve uzaklaşmasına yol açmaktadır. Çocuk aynı okuldaki gibi sırasında nasıl sadece su varken ders dinliyorsa, evde de masasında sadece su varken dersi dinlemelidir.

Oturma düzenine dikkat!

Derse başlamadan önce dikkat edilmesi gereken diğer konular ise; oturma düzeni, uygun aydınlatma ve gürültü. Çocuk pencere kenarında oturmamalı, dikkat dağıtacak görüş açısından uzak durmalıdır. Kulaklık kullanabilir. Ders aralarında çocukla sohbet edin, ortamı havalandırın ve ihtiyaçlarını giderin. Teneffüslerde televizyon izlemesine izin vermeyin.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir