Kemik erimesini önlemek veya ilerlemesini yavaşlatmak mümkün

20 Ekim Dünya Osteoporoz  Günü

Osteoporoz, toplumda bilinen adıyla kemik erimesi, vücudumuzda tüm kemikleri etkileyen sistemik bir rahatsızlıktır. Kemiklerin zamanla sertliğini kaybederek zayıf veya kırılabilir hale gelmeleri olarak tanımlanabilir.

Prof. Dr. Adnan Gökçel

“Önleyici uygulamalarla kemik erimesi önlenebilir veya en azından ilerlemesi yavaşlatılabilir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Gökçel, konuyla ilgili tavsiyelerde bulundu:

Osteoporoz, kemik kütlesi ve esnekliğinde azalma, yapısında bozulma neticesinde kırık riskine yol açar. enopoz sonrası kemik erimesinin ana nedenleri, östrojen azlığı ve yaşlanmadır. Dünya Sağlık Örgütü, genç erişkinlerin kemik ölçümü (T skoru) ortalamasına göre düşük kemik kitlesi (osteopeni) ve kemik erimesi osteoporoz) için değerler belirlemiştir. T skoru -1 ile -2.5 arası osteopeni, -2.5 altındaki değerlerse  osteoporoz olarak adlandırılır.

Erken teşhis önemli

İlk etapta kırık riski ve kemik erimesine neden olabilecek diğer hastalıklar ve durumların varlığı değerlendirilmeli. Kemik ölçümünde Z değeri, kendi yaş grubuna göre kıyaslama yapar ve düşük Z değeri kemik erimesinin diğer hastalıklara bağlı olabileceğini gösterir. Kırık riskini azaltmak için erken teşhis ve tedavi önemlidir. Kırık olmadığı sürece osteoporoz ağrı yapmaz. Ağrı olmaması bazı hastaların kafasını karıştırabilir.

En sık görüleni omurga kırıkları

Osteoporozda en sık, omurga kırıkları görülür. Çoğunlukla belirti vermez ve başka nedenlerle çekilen filmlerde tespit edilir. Omurgada çökmeye bağlı boy kısalması olabilir. Kalça kırığı 80 yaşındaki erkeklerin yüzde 5’inde, kadınların ise yüzde 15’inde ortaya çıkabilir. Kafatası, el ve ayak parmak, ayak bileği ve boyun kırıkları kemik erimesi ile ilişkili değildir.

Önleyici uygulamalarla kemik erimesinin önüne geçilebilir  veya en azından ilerlemesi yavaşlatılabilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz çok önemli. Menopoz öncesi kadınlara ve erkeklere yiyeceklerle veya takviye olarak günde 1000 mg, menopozdaki kadınlara 1200 mg kalsiyum önerilir. Günde 2000 mg’dan fazla da almamak gerekir. Menopozdaki kadınlara ve 70 yaş üstü erkeklere günde 800 ünite D vitamin takviyesi tavsiye edilir. Menopoz öncesi kadınlarda ve genç erkeklerde en uygun doz tam olarak belli değilse de genellikle günde 600 ünite yeterlidir. En önemlisi, düşmekten kaçınmaktır. Sigara içilmesi, alkol tüketimi ve bazı ilaçlar (kortizon, epilepsi, meme kanseri) kemik erimesi riskini artırır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir