- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
KESTANE STRESİN ZARARLI ETKİLERİNİ ÖNLÜYOR
Kestanenin vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir, kalbi korur, stresin zararlı etkilerini azaltır ve kas yorgunluğunu önler” açıklamasında bulundu.
Kestanenin diğer yemişlerden daha az kaloriye sahip olduğunu belirten Özdemir, “100 gramında 170 kalori var. Yani üç orta boy kestane bir dilim ekmekle eşdeğer. Ara öğünlerde tercih edilebilir. Diyet lifi açısından 100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 21’ini karşılayabilir” dedi.
Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden hastalıklar için koruyucu etki gösteriyor. LDL kolesterolü düşürüp, kalbi koruyan HDL kolesterolü artırıyor. Kolesterolü dengelemede ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
100 gram kestane, günlük C vitamini ihtiyacın yüzde 72’sini karşılayabilir. Kestane, içerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde serbest radikallerden vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendirir. B kompleks vitaminler açısından zengin olmasından dolayı da büyüme ve gelişmeyi destekler, kırmızı kan hücreleri oluşumuna destek verir.
Diyabet ve böbrek hastaları dikkat etmeli
Kestanenin sağlık deposu olmasının yanı sıra yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kontrollü tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Ulaş Özdemir “Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları hekimine danışmadan kestane tüketmemeli. Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar, porsiyon konusunda çok dikkatli olmalı” uyarısında bulundu.
Kestanenin içeriğinde bulunan potasyumun kas yorgunluğunu gidererek, vücuda zindelik verdiğini belirten Özdemir “İçeriğinde gluten bulunmadığından çölyak hastalarında, gluten intoleransı olanlar ve alerjik kişilerin tüketilmesi, bir sağlık problemi teşkil etmez” dedi.