Kışlık kıyafetleri giymeden önce yıkamak gerekir mi?

Astımlılar kat kat giyinmemeli

Hava yollarının daralmasıyla nefes almayı güçleştiren astım hastalığı, dünyada milyonlarca kişiyi etkiliyor. Astım, kesin bir tedavisi olmamakla birlikte yaşam boyu ataklar halinde devam ediyor. Özellikle kış ayları, enfeksiyonları da beraberinde getirdiğinden astım hastaları için zorlu geçiyor. Astımı tetikleyen en önemli unsurların başında alerjenler geliyor.

Dr. Ali Tunç

VM Medical Park Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, astım hastalarına ‘kışlık’ uyarılarda bulundu.

Astım hastaları şikayetlerini tipik olarak ataklar halinde seyreden ve özellikle geceleri şiddetlenen hırıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma hissiyle tarif eder. Bu kişiler, ev tozu akarlarına duyarlı olduklarından, uzun süre gardıroplarda bekleyen kışlıklar çıkarılırken buradaki giysilerin tozlarına maruz kalırlar. Dolayısıyla akar alerjisiyle astım tetiklenebilir. Bu nedenle kışlıklar çıkarılırken toz temizliğine dikkat edilmelidir.

Boğazlı kazaklardan uzak durun

Boğazlı kazaklar ve tüylü kıyafetler astımı tetikleyebilir. Bu giysiler, sık yıkanamadığından, akarların  kolayca birikebileceği parçalar olacaktır. Kış soğuktan koruyan atkıların yün olmaması, sık havalandırılması ve yıkanması önemlidir. Montların ise normal vücut ısısını koruması dışında bir özelliği olması gerekmez. Astımı olan hastaların kat kat giyinmesi tavsiye edilmez.

Bitki çayı fayda etmez, ilacınızı kullanın!

Astımlı hastalar kış aylarında solunum yoluyla aldıkları kontrol edici ilaçları düzenli kullanmalı, atak anında nefes açıcılarını tedavilerine eklemelidir. Mentollü su ve bitki çayları gibi içeceklerin astıma iyi geldiği kesin olarak söylenemez.

Kış aylarında ve mevsim değişikliklerinde soğuk algınlıkları, nezle, grip gibi viral ve bazen de bakteriyel enfeksiyonlarda artış olur. Bunlar da iyi giden astımı kontrolden çıkarabilir. Enfeksiyonlardan korunmak için kişisel hijyene dikkat etmek, bol sıvı tüketmek ve sağlıklı gıdalarla beslenerek vücut direncini yüksek tutmak gerekir.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir