- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Açık tenliler çocukluktan itibaren korunmalı
Ciltte görülen güneş lekeleri yaz aylarında artıyor. Sıklıkla yüz gibi güneşe yoğun maruz kalan bölgelerde ortaya çıkan ve yaz aylarında belirginleşen kahverengi lekeler daha çok genç kadınlarda görülüyor. Güneş maruziyeti, gebelik ve doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı oluşabiliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneş lekeleri daha çok genç-orta yaş Latin-İspanyol ya da Asya, Afrika, Orta doğu kökenli kadınlarda görülür. Ten rengine göre görülme yaşı değişir. Açık ten renklilerde çocukluk çağından itibaren çillenme şeklinde ortaya çıkabilirken, koyu ten renklilerde daha ileri yaşlarda görülür ve daha kalıcı olma eğilimindedir” dedi.
Dr. Salman, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı:
Öncelikle her gün, düzenli bir şekilde geniş spektrumlu güneş koruyucu krem kullanımı (ideal olan 30 faktör ve üzeri çinko oksit ya da titanyum dioksit gibi fiziksel bariyer içeren kremler), güneşten koruyan şapka ve kıyafetlerin tercih edilmesi, mümkünse doğum kontrol haplarının kesilmesi leke tedavisinde ve korunmada ilk yapılması gereken şeyler.
Leke tedavisi gerekebilir
Beyaz tenlilerde çocukluk ve gençlik dönemlerinde ortaya çıkan çil ve lekeler güneşten korundukça kendiliğinden gerileyebilir. Kısa süreli de olsa yoğun güneşe maruz kalmış veya yıllarca güneşten sakınmamış koyu tenli kişilerde biriken güneş hasarına bağlı lekelerde tedaviye ihtiyaç duyulur.
Leke tedavisinde birinci basamakta kullanılabilen çeşitli kremler ve krem kombinasyonları (hidroksiklorokin, retinoid, kortikosteroid, C vitamini, azelaik asit), ikinci basamakta çeşitli soyucu (peeling) ajanlar, üçüncü basamakta ise mezoterapiler, çeşitli lazer ve ışık tedavileri yer alıyor.
Güneş lekeleri östrojen artışı gibi hormonal değişikliklerden etkilendiği için daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de ortaya çıkabiliyor. Özellikle korunmasız, yoğun güneşe maruz kalan erkeklerde de alın, yanak, burun üzeri ve çene bölgesinde simetrik, sınırları düzensiz, açıktan koyu kahverengiye kadar değişen tonlarda lekeler görülebiliyor.
Tedavi süreci 6 ay sürebiliyor
Yaşam kalitesini etkileyen lekenin tedavisinde sabırlı olmak ve kısa sürede mucizevi sonuçlar beklememek gerekir. Örneğin krem tedavilerinin etkisinin görülmeye başlanması 2 ayı bulabilir ve tedavi 6 ay sürebilir. Kremlerin ya da peelinglerin faydasının olabileceği gibi yanlış kullanımları cilde zarar verebilir. Lekeler tedavi edilse de güneşten korunulmazsa ya da genetik olarak lekelenmeye yatkınlık varsa tekrarlayabilir. Bu nedenle dermatoloğun kontrolünde cilt tipine uygun tedavilerle ilerlemek doğrudur.