- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Hamile kalmayı düşünen hastalar bilgilendirilmeli
Meme kanseri geçiren kadınların hamile kalmalarının daha zor olduğu biliniyor. Uzmanlar, bu hastaların hamile kalma ihtimalinin, sağlıklı bireylere oranla yüzde 60 daha az olduğunu belirtiyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, meme kanserini atlatan ve hamile kalmak isteyen kadınlarla ilgili önemli bilgiler paylaştı:
Meme kanseri tedavisinden sonra hamile kalan kadınların erken doğum riski de yüksek. Bu kadınların sezaryene ihtiyaç duyma ihtimalleri de artuyor. Yine de çoğu sağlıklı bebekler doğuruyor ama genel popülasyona göre bu çocuklar daha düşük doğum ağırlığına sahip. Özellikle meme kanseri tedavisi için kemoterapi alan hastalarda bu durum daha da belirgindir.
Bu bulgular San Antonio meme kanseri sempozyumunda İtalyan araştırmacıların gözlemi ile bir kere daha teyit edildi. Meme kanseri tanısı konulan genç hastaların eğer hamile kalma istekleri varsa; onkolojik fertilite konusunda kemoterapi tedavisine başlamadan önce destek almaları gerekir. Ayrıca hastalara da bu konuda bilgilendirme yapılması uygun olur.
Prematüre doğum yapma ihtimali daha yüksek
Bu konuda yapılmış 39 ayrı çalışma sempozyumda gözden geçirildi. Meme kanseri olan 8 milyondan fazla kadın içinde 114 bin tanesinde meme kanseri ve hamileliğe bağlı bilgiler vardı. Bu 114 binin üzerindeki kadından 7 bin 500’den fazlası tanıdan sonra hamile kalmıştı. Genel popülasyona kıyasla; meme kanseri hastalarının hamile kalma ihtimalinin yüzde 60 daha az olduğu gözlendi. Sonuç olarak bu hastaların hamileliklerine daha yakından bakıldığında spontan düşük ihtimalinin daha yüksek olmadığı görüldü ancak genel popülasyona göre sezaryen ihtimali yüzde 14 daha yüksekti.
Yeni doğan bebeğin vücut ağırlığının düşük olma ihtimali yüzde 50, prematüre doğum ihtimali de yüzde 45 artmıştı. Hamilelik yaşına göre bebeğin daha küçük olma ihtimali de yüzde 16 artmıştı. Ancak herhangi bir doğumsal anomali riskinde artış gözlenmedi. Hamileliğe ait komplikasyonlarda ve kanamada da bir artış genel popülasyona kıyasla gözlenmedi.
Yine genel sağ kalımda da yüzde 44 oranında bir olumlu artış var. Her ne kadar bu genel sağ kalım ve hastalıksız sağ kalımdaki artışlar daha geniş doğrulama analizlerine ihtiyaç duyuruyor olsa da buradaki bilgilerin genç yaşta meme kanseri olup da anne olmayı düşünen bireyler için kıymetli olduğu kanaatindeyim.