- Yeni yıl teması: Sıcacık ve Rahat Bir Yıla Gülümse - 20 Aralık 2024
- Vakkorama ile yeni yıla eğlenceli ve renkli bir dokunuş - 20 Aralık 2024
- Flormar Zodiac Signs Oje serisi ile burcunu belirle - 20 Aralık 2024
Stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme bağışıklığı zayıflatıyor
Dünya Sağlık Örgütü, bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmek; selenyum, demir, çinko ve magnezyum minerallerini almak gerektiğine dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra omega 3 ve 9 yağ asitlerinin de gerekliliğinin altını çiziliyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi pandemi döneminde daha da önem kazandı.
Eczacı Ayşen Dincer, özellikle yaşa ve cinsiyete özel, uygun dozda hazırlanmış multivitaminlerin kullanılmasını öneriyor.
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 verilerine göre, bağışıklık için önerilen besinlerin tüketiminin yetersiz olduğunu belirten Dincer, “Dünya Sağlık Örgütü, günlük ihtiyacımız olan dozda vitamin ve mineral alabilmemiz için günde minimum 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemizi öneriyor. Türkiye’de her 100 kişiden sadece 18’i yeterli miktarda yani günde üç porsiyon sebze tüketiyor. Her gün en az iki porsiyon meyve tüketenler ise sadece her 100 kişiden 15’i… Yumurta, et, kurubaklagil, süt ve süt ürünleri tüketimi de yetersiz kalıyor. Bu nedenle özellikle yoğun şehir hayatında stres altında yaşayan, egzersiz yapmayan ve sürekli hazır gıdalar tüketen bireylerde ciddi oranda vitamin eksiklikleri ortaya çıkabiliyor. Pandemi döneminde evde tükettiğimiz basit karbonhidratlar; börek, tatlı, pasta gibi gıdalar eklenince bağışıklık sistemimizin güçlü kalması için dışarıdan desteklenmesi daha önemli hale geliyor” açıklamasını yaptı.
“Tıpkı diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi pandemi döneminde de doğru beslenme, düzenli uyku, yeterli vitamin ve mineral alımıyla bağışıklığı güçlü tutmak gerekiyor” diyen Dincer, “Bağışıklık sistemimiz yapısında vitamin ve mineralleri barındıran enzimler ile savunma hücrelerinden oluşuyor. COVID-19 üst solunum yollarına tutunarak akciğer fonksiyonlarının bozulmasına sebep oluyor, bu nedenle bazı hastalarda süreç ölümle sonuçlanabiliyor. Kişinin bağışıklık sistemi güçlüyse hastalığın seyri daha hafif geçiyor, yoğun bakım sürecine ihtiyaç duyulmuyor” şeklinde konuştu.