PIHTI: YAĞ VE KOLESTEROLDEN DÜŞEN ÖLÜMCÜL PARÇALAR!

PIHTI ATMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Beyin ve kalbi besleyen ana damarlarda biriken yağın sebep olduğu pıhtı atma, felce yol açıyor. Hipertansiyon ve kontrolsüz diyabetin pıhtı atmada en önemli faktörler arasında yer aldığını belirten uzmanlar, sağlıklı beslenme, egzersiz, karın bölgesindeki yağlarla mücadelenin yanı sıra kardiyolojik kontrolleri ihmal etmemek gerektiği uyarısında bulunuyor.

Prof. Dr. Kaya Aksoy

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy, damarlarda biriken yağ ve kolesterol gibi maddelerin bazı bölümlerinin koparak yukarıya kan akımıyla gitmesiyle pıhtı atmanın oluştuğunu söyledi.

Eğer pıhtı küçük olursa, küçük damarlara gider ve problem yaşanmaz. Ancak büyük olursa, büyük damarları tıkar. Tıkadıkları yerde kansızlık meydana gelir. Buna, iskemi denir. Beyinde ve kalpte de durum aynıdır.

Kalpte koroner damarlardan biri tıkanırsa, o damarın beslendiği kalp kasında kansızlık yani iskemi oluşur, böylece enfarktüs gelişir. Beyinde bir damar tıkandığındaysa, beynin o bölgesi çalışamaz ve fonksiyonlarını yitirir.

Eğer büyük ana damarlardan bir tanesini tıkarsa ağır felçler meydana gelir.

Damarlar kontrol edilmeli

Belirli yaşlarda karotid damarları denilen, boyunda önden giden ve beyni besleyen damarlarla arkada vertebral damarlar diye bilinen boynun arkasından beyne giden damarların ultrasonla kontrol edilmesi gerekir.

Pıhtıyı önlemek için kandaki lipit, trigliserid ve kolestrol oranını normal seviyede tutmakta fayda var. Damar cidarında en büyük problem oluşturan sorunlardan biri hipertansiyon, diğeri ise diyabet. Diyabeti sıkı kontrol altında tutmak gerekir çünkü ileride geriye dönüşü olmayan hasarlar yaratabilir.  Pıhtı atmasının önlenmesinde sağlıklı yaşamanın çok etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya Aksoy, şu tavsiyelerde bulundu:

Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltır. Göbek çevresindeki yağlanmayı azaltmak yağ profillerini değiştirir. Yağ profilini normale getirir ve dengeli bir yeme içme alışkanlığı edinirsek, fast food yemekten uzak kalırsak daha sağlıklı yaşarız.

Damar sertliği genetik geçişli olabilir. Çevresel faktörlerle ve yanlış yaşam alışkanlıklarımızla iyi olan genetik mirasımızı bozabiliyor, genetik mutasyonlara yol açabiliyoruz.