Sefer tasınızdan C vitamini ve bakliyatı eksik etmeyin

Hijyenik yiyecek ihtiyacı sefer tasını geri getirdi

Sağlıklı gıda tüketme arzusu eski dönem alışkanlıklarını günümüze taşıdı. Evde pişirilen ve hijyen açısından güvenli yiyeceklerin iş yerine ya da okula taşınması, nostaljik sefer tasını yeniden günlük hayatımıza getirdi. Sefer tasında olmazsa olmazlar arasında C vitamini ve bakliyat geliyor.

Dr. Dilistan Shipman

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Dilistan Shipman, “Kişiler, evde pişirilen ve hijyen açısından güvendiği yiyecekleri iş yerine götürmek istiyor. Günümüzde yiyecekleri ortalama dört saat sıcak ya da soğuk tutan sefer tasları işleri kolaylaştırıyor. Önümüz yaz ve sıcak günler bizleri bekliyor. O nedenle hem içinizi ferahlatacak hem de yapılması pratik tarifleri tercih etmek önemli ” dedi.

Sosları menülere eklemeyin

Fiyatları 50-400 TL arasında değişen sefer taslarının birden fazla bölümünün olması yemek çeşitliliğini de sağlıyor. Shipman, besin değeri yüksek ama aynı zamanda yapımı kolay karabuğday salatası, kuskuslu avakoda salatası, bezelyeli salata, kurutulmuş domatesli makarna salatası ve nohut salatalı sandviç gibi yemekleri öneriyor. Salata sosları, tuz ve karabiberin ise gıdaları tüketirken kullanılmasını tavsiye ediyor. Böylece hazırladığınız yiyecekler koku yapmıyor ve besin değeri korunuyor. Salatanızın üzerine bir kağıt havlu koyarsanız malzemeler daha uzun süre taze kalabilir.

Shipman ayrıca şu önerilerde bulundu:

  • Salataya C vitamini içeren meyveler ilave edilmeli.
  • Fazla yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketilmemeli.
  • Bağışıklık sistemi için probiyotik kullanımına da dikkat edilmeli. Probiyotikler bağırsaklarınızdaki ‘iyi’ bakteriler olarak kabul edilir. Bu faydalı canlı mikroorganizmalar, yediğiniz her şey için ilk savunma hattıdır ve herhangi bir şey sisteminizde dolaşmaya başlamadan önce vücudunuzdaki diğer tüm organları korur. Probiyotik açısından zengin gıdalar arasında yoğurt, kefir ve turşular bulunuyor.
  • Yağsız et ve bitki bazlı (nohut, fasulye, mercimek ve bezelye gibi) protein alımı, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen dokuların oluşturulmasına ve onarılmasına destek veriyor. Fındık gibi bitki bazlı protein kaynakları antioksidanları sağlarken, et, kabuklu deniz ürünleri ve baklagiller bağışıklık hücrelerini korumaya ve yaraları iyileştirmeye yardımcı oluyor.
  • Enfeksiyon döneminde bir diğer önemli konu da vücudumuzun günlük sıvı ihtiyacı. Bunun için de çorbalar, et suyu, tavuk suyu ve sebze-et yemekleri aşırıya kaçmadan tüketilebilir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir