- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Bu hastalık sonbaharda daha sık görülüyor
Migren, dünyada en yaygın görülen hastalıklardan biri… Genellikle başın bir yarısında şiddetli ve zonklayıcı baş ağrısı ile kendini gösterir.
Türkiye’de yaklaşık 12 milyon kişiyi etkileyen migren, hava değişikliklerinden etkilenebilen bir hastalık. Özellikle sonbahar mevsiminde ısının düşmesi, nemin azalması, barometrik basınç değişiklikleri ve rüzgar gibi faktörler migren ataklarını tetikleyebilmekte. Araştırmalar, mevsimsel migren ataklarının sonbaharda diğer mevsimlere göre daha sık görüldüğünü göstermektedir.
Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, “Migren, düzenli bir yaşamı tercih eder. Bu nedenle, migren ataklarını azaltmaya yardımcı olacak diyet, egzersiz ve uyku düzeni gibi önlemler almak önemlidir. Ayrıca özellikle lodoslu havalarda dışarıda bulunmaktan kaçının. Vücudu mikroplardan korumak, D vitamini eksikliği konusunda tedbirler almak ve alerjiye yatkınsanız tetikleyici etkenlerden kaçınmak alınması gereken önemli önlemlerdir” dedi.
Dr. Nebahat Bilici, sonbahar aylarında migren ataklarına karşı dikkat edilmesi gereken 6 kuralı açıkladı:
Hava raporunu yakından takip edin
Sonbaharda hava sıcaklığı düşmeye başladığında, nem azaldığında, barometrik basınç değişiklikleri meydana geldiğinde ve rüzgar gibi etkenler etkili olduğunda migren atakları daha sık görülmektedir. Sıcaklık ve basınç değişikliklerine duyarlısanız hava tahminlerini izleyebilirsiniz. Bu sayede lodoslu havalarda dışarı çıkmamak veya lodos tarafından taşınan migren ataklarını tetikleyebilecek partiküllere karşı maske takmak gibi önlemler alabilirsiniz.
Sonbahar alerjilerine karşı önlem alın
Sonbaharda bazı kişiler hem alerji hem de migrenle başa çıkmak zorunda kalabilir. Alerjiler yüksek seviyelerde olduğunda histamin üretimi artar, bu da sinüslerde iltihap oluşturarak migreni tetikleyebilir. Eğer alerjiye yatkınsanız, alerjenlerden kaçınmaya veya doktorunuzun tavsiye ettiği alerji ilaçlarını düzenli olarak kullanmaya dikkat edin. Ayrıca sinüslerdeki iltihapların ilerlemesini önlemek ve sekonder migren ataklarını azaltmak için hepa filtreli hava temizleyici, anti-alerjik yatak ve yastık kaplamaları gibi önlemler almak önemlidir.
Vücudunuzu mikroplardan koruyun
Sonbaharın gelmesiyle soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları daha yaygın hale gelir. Bu enfeksiyonlar migren ataklarını tetikleyebilir. Mikroplardan korunmak için el yıkamayı alışkanlık haline getirmek, el dezenfektanları kullanmak ve hasta insanlardan uzak durmak önemlidir.
Uykusuz kalmamaya dikkat edin
Sağlıklı uyku alışkanlıkları, migren ataklarından korunmanın önemli bir parçasıdır. Ancak sonbaharda gün ışığı azalır ve uyku düzeni değişebilir. Bu da migren ataklarının sıklığını artırabilmektedir. Migren ataklarından korunmak için hafta sonları dahil her gece 7-8 saat kaliteli uyku almaya çalışın.
Beslenme alışkanlığınıza dikkat edin
Migreni tetikleyebilecek gıdaları tüketmekten kaçının. Yemek günlüğü tutmak ve migren tetikleyicilerini belirlemek yardımcı olabilmektedir.. Ayrıca açlık nedeniyle oluşabilecek kan şekerindeki düşüşler de migreni tetikleyebilmektedir. Bu yüzden ana ve ara öğünlerinizi atlamamaya özen gösterin.
D vitamini seviyenizi kontrol ettirin
Sonbaharın gelmesiyle günler kısalır ve insanlar daha fazla zamanı kapalı mekanlarda geçirir. D vitamini üretimi güneş ışığına maruz kalınca gerçekleşir. Bu nedenle dışarıda daha az vakit geçirdiğinizde D vitamini seviyeniz düşebilmekte. Araştırmalara göre, D vitamini eksikliği migreni tetikleyebilmekte. Ve daha sık migren ataklarına neden olabilmekte. D vitamini seviyenizi kontrol ettirmek ve gerektiğinde doktorunuzun tavsiye ettiği takviyeleri almak önemlidir.