Yaz tatili dönüşü cilt lekelerinden kurtulma rehberi

Güneş lekelerinden arınma zamanı

Yazın pek çoğumuz tatilin keyfini güneşlenerek çıkardı. Ancak güneş ışınlarına uzun süre ve yüksek dozda maruz kalmak ciltte lekelere nedene olabiliyor. Peki cilt lekelerinin tedavisi nedir? Tedaviye ne zaman başlamak gerekir?

Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı anlattı:

Güneş lekeleri uzun süre ve tekrarlayan güneş ışığına maruz kalındığında özellikle yüz ve el üzerinde görülen, melanin pigmentinin belli bir bölgede normalden fazla toplanması sonucu oluşan kahverengi lekelerdir. Güneş lekelerinin sebebi kişiden kişiye değişebilmektedir. En sık neden güneş ışınlarına yoğun maruziyettir. Bunun dışında leke oluşumuna genetik yatkınlık, gebelik, kozmetik işlemler ve ilaçlar gibi faktörlerde neden olabilmektedir.

Kadınlarda genellikle alın, yanak ve üst dudakta

Güneş lekelerinden en sık görüleni ise melasmadır. Genellikle kadınlarda yüzün orta kısmında ve çene üzerinde simetrik olarak görülmektedir. Koyu kahverengi veya gri renkte lekeler şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Solar lentigolar ise sıklıkla el üstlerinde, sırtta ve yüzdedir. Yuvarlak, oval ya da düzensiz şekil ve kenarlı olabilmektedir. Deriden kabarık olmayan iyi huylu kahverengi güneş lekeleridir.

Tedavisi nedir?

Güneşten korunun: Güneşten korunmak tedavinin ilk basamağıdır. Güneş koruyucu ürünlerin kullanmak ve geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü gibi koruyucu giysiler önerilmektedir. Güneşle etkileşime girerek lekeyi artırdığı düşünülen kimyasal maddeler, ilaçlar ve uygun olmayan kozmetik işlemlerden uzak durmak gerekmektedir.

Tedavi planı; kişinin yapısal özellikleri, lekenin lokalizasyonu, yaygınlığı ve cilt altındaki derinliği gibi faktörlere bağlıdır. Tedavi amacı ile sıklıkla kullanılan topikal kimyasal soyucular arasında; hidrokinon, tretinoin, azeleik asit ve kojik asit içeren ürünler yer alır. Ayrıca lazer, kimyasal peeling, leke mezoterapisi gibi uygulanan işlemlerde vardır.

Kimyasal peeling: Derinin üst tabakasının soyulmasıdır. Peeling amacı ile alfa hidroksi asitler, fenol, TCA, resorsinol, beta hidroksi asitler, kojik asit, salisilik asit gibi ürünler kullanılmaktadır.

Lazer: Intense Pulsed Light (IPL), Pulsed Dye Lazer (510 nm),Q-Switched ND: YAG lazer (1064 nm), Fraxionel lazerler tercih edilmektedir.

Kriyoterapi: Solar lentigolarda kriyoterapi ile tedavi diğer bir seçenektir.

Özellikle koyu tenli kişilerde çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü lekelerde artış veya kısa sürede lekelerin tekrar ortaya çıkması önemli bir problemdir. Farklı tedavi yöntemleri olmakla birlikte tedavinin sabır gerektirmesi, zorluğu ve yanıtın kişiden kişiye göre değişmesi nedeni ile mutlaka leke tedavisinin bu konuda uzman olan bir dermatolog hekim tarafından uygulanması gerekir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir