- D&R’dan yeni yıla özel: Burçlara göre hediye rehberi - 24 Aralık 2024
- Yeni yılı renkli bir panayırla karşılıyor - 24 Aralık 2024
- Aşkın, şansın ve ışıltının zamanı! - 24 Aralık 2024
Her ay düzenli elle muayene gerekiyor
Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Didem Öncel Yakar, “Covid-19 pandemisi sürecinde rutin taramalara ara verilmesi, bazı kadınların meme kanserinde erken tanı olanağını elinden aldı. Ayrıca bir grup hastanın da tedavisinde gecikmeye yol açtı” dedi. Yakar, kadınları bu konuda daha hassas olmaya çağırdı.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor. Hastalık;
- Memede elle hissedilen sertlik ya da kitle
- İki meme arasında ortaya çıkan görüntü farklılığı
- Meme başında ya da ciltte içe doğru çekilme
- Kızarıklık, yara, çatlama, portakal kabuğuna benzer görünüm
- Meme başında şekil ve yön değişikliği
- Akıntı ya da koltuk altında sertlik ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtilerin çok erken fark edilebilmesi için de kadınların her ay düzenli olarak elle meme ve koltuk altı kontrolü yapması gerekiyor.
“İngiltere’den yeni yayınlanan bir çalışmada, istatistiksel modelleme ile meme kanseri dahil bir grup hastalığa bağlı 5 yıllık hayat beklentisinde yüzde 5-16 oranında bir azalma öngörüldüğü bildirilmiştir” şeklinde konuşan Yakar, “Rutin taramanın bir dönem ertelenmesinin bir grup kadının tarama, muayene ve mamografi çekimlerini tamamen atlamasına yol açacağı endişesi bulunuyor. Mamografi gibi yıllık tetkiklerin aksatılmaması gerekiyor. Covid-19 hastalığının riskleri ile rutin aşılama, tarama ve muayenelerin ertelenmesinin getirebileceği riskler her hasta için ayrı değerlendirilmeli, genellemeler yerine kişiye özel yönlendirme yapılmalıdır” dedi.
40 yaş sonrası her yıl muayene
Memeleriyle ilgili hiçbir şikayeti olmasa da her kadının 20-40 yaş arasında üç yılda bir, 40 yaşından sonra da yılda bir klinik meme muayenesi için bir genel cerraha başvurması gerekiyor. Muayenede uzman hekimin gerek görmesi halinde görüntüleme yöntemleri de kullanılıyor. Teknolojik gelişmelere ve özellikle tarama mamografisinin yaygın kullanımına paralel olarak elle hissedilmediği halde görüntüleme yöntemleri ile saptanabilen meme kanseri olgularında belirgin bir artış var. Doç. Dr. Didem Öncel Yakar, “Meme kanseri gibi erken tanısı ile tedavisinde yüz güldürücü sonuç almanın mümkün olduğu bir hastalıkta taramalar ihmal edilmemeli. Kadınlarımız bu konuda ne kadar bilinçlenirse meme kanserinin de hayata mal olan bir hastalık olmaktan çıkması o kadar hale gelir” diye konuştu.