- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
HASTALIK DEĞİL, BAHAR YORGUNLUĞU
Bu sıralar pek çok insan sürekli uyuma isteği, yorgunluk, kas krampları ve eklem ağrılarından şikayetçi. Bunun nedeni, bahar yorgunluğu. Her üç kişiden birinde görülen bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için gün ışığından daha çok yararlanmalı, egzersiz yapmalı ve sosyalleşmelisiniz.
Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, 7 önemli tavsiyede bulundu.
Bahar yorgunluğu bir hastalık değildir. Birkaç günle en fazla dört hafta içinde kendiliğinden geçer. Bedensel ve ruhsal yorgunluğa, uyku halinin eşlik etmesi şeklinde tanımlanabilen bu durum genç kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülür.
Sebebi düşük miktardaki serotonin
Karanlık kış günlerinde vücut serotonin depolayamaz. Buna karşılık uyku hormonu olan melatoninin vücuttaki yoğunluğu yükselir. Bahar aylarında daha fazla açık havada bulan kişilerin vücudunda, serotonin ve melatonin hormonu tekrar denge miktarına ulaşıncaya dek fazladan serotonin üretilir. Bunun yanı sıra kış mevsiminde vücut ısınız yaza göre bir tık daha düşüktür ve bahar aylarının gelmesiyle yeni ısıya vücudunuz hemen adapte olamaz.
Bu öneriler yorgunluğunuzu azaltacak
1-En iyi terapi gün ışığıdır: Her gün, özellikle öğleden sonra gün ışığı almak biyolojik mekanizmaları harekete geçirir.
2-Nefes egzersizleri yorgunluğu azaltır: Baharın taze havasını soluyarak yapılan nefes egzersizleri beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlar, bu da bu yorgunluğu azaltır. Kapalı bir yerde çalışıyorsanız, sık sık pencerenizi açın ve solunum egzersizlerini taze havayı soluyarak yapın.
3-Egzersiz yapın: Her fırsatı daha fazla hareket etmek için kullanın. En basit haliyle daha fazla merdiven çıkarak, açık havada yürüyerek vücudunuza daha fazla oksijen dolar ve dolaşım sisteminiz hızlanır.
4-Beslenmenize dikkat edin: Bahar yorgunluğuna karşı sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, fazladan mineral ve C vitamini içeren besinler tüketmek uyumunuzu kolaylaştırır. Yorgunluk çoğu zaman da düşük miktarda sıvı alımıyla ortaya çıkabildiği için bol su için.
5-Çok kısa öğle uykusu: Güç toplamak için öğle uykusuna yatabilirsiniz fakat bunun 30 dakikayı geçmemesine dikkat edin. Aksi durumda vücudunuzda tekrar uyku hormonu olan melatoninin salınımı artar.
6-Zıt duş alın: Sabahları sıcak suyla yapılan duşun üzerine soğuk suyla yapılan sıcak-soğuk banyolar (zıt duş) dinçlik verir.
7-Arkadaşlarınızla buluşun: Doğa uyanırken siz uykuya dalmayın ve yatağın içine gizlenmeyin. Kendinizi yorgun hissettiğiniz için erkenden yatağa girmek mevsimsel yorgunluğu yenmek için izlenecek yanlış bir yoldur. En güzeli; arkadaşlarla buluşmak, aktivitede bulunmak, konser veya sinemaya gitmektir.