Bir kadın olarak en son ne zaman kanser tarama testi yaptırdınız?

Kanser vakaları giderek artıyor, peki siz ne yapıyorsunuz?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 14 milyondan fazla kişiye kanser tanısı konuyor ve bunların 8.2 milyonu hayatını kaybediyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde yıllık kanser vaka sayısının 14 milyondan 22 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, kadınların yaptırması gereken tknaser arama testleri hakkında bilgi verdi:

Vücudumuzda, bazı kanser hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan kötü huylu tümörlere kanser denir. Kadınlarda en sık görülen kanser türleri sırasıyla meme, kolon, akciğer, rahim ağzı ve mide kanseridir.

Meme kanseri, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinden ölüm oranı ülkelerin gelişmişlik oranı ile ilişkili olup Kuzey Amerika, İsveç, Japonya’da çok düşük seviyelerdeyken az gelişmiş ülkelerde çok daha yüksek seviyededir.  Burada kuşkusuz en önemli neden, gelişmiş ülkelerde erken tanı ve tedavinin yüksek oranda olmasıdır. Erken tanı ve tedavi ile ölüm oranları en az yüzde 20 oranında azaltılabilmektedir.

Meme kanserinde;

  • Ailede meme kanseri öyküsü bulunması
  • 12 yaş öncesi adet görmek
  • 55 yaş sonrası menopoza girmek
  • 30 yaş altında meme bölgesi için radyoterapi almak
  • Önceden meme kanseri tedavisi görmüş olmak
  • Yapılabilecek bazı testlerle artmış meme kanseri riskine sahip olmak riski artıran faktörlerdir.

Erken teşhis için…

  • 40-44 yaş arası kadınlarda yıllık mamografi takibi
  • 45-54 yaş arası tüm kadınlarda yıllık mamografi takibi
  • 55 yaş üzeri kadınlarda iki yılda bir mamografi takibi

Rahim ağzı kanseri

Serviks kanseri 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Tarama programları sayesinde erken tanı ve tedavi şansı, yüzde 80 oranındadır. Serviks kanseri nedeniyle ölümlerin yüzde 85’i az gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerde görülmektedir. Serviks kanseri ile HPV ilişkisi kanıtlanmıştır. Serviks kanseri olan hastaların yüzde 99.9’unda HPV varlığı gösterilmiştir.

Erken tanı için…

Aktif cinsel yaşam başlangıcı, tarama tarihinin belirlenmesinde önemlidir. Başlangıçtan üç yıl sonra PAP smear alınarak tarama başlatılmalıdır. 30 yaş sonrası beş yılda bir PAP smear testi HPV testi birlikte üç yılda bir PAP smear testine devam edilmelidir. Hastada bağışıklık sistemini baskılayan organ nakli, kortikosteroid tedavisi almak gibi bir durum varsa sıklık artırılmalıdır. Önceki 10 yıl boyunca tarama testleri düzenli yapıldıysa, 65 yaş üzeri taramaya gerek yoktur.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir