- Sunglass Hut’tan Sevgililer Günü Trendleri - 17 Ocak 2025
- Kore’nin en sevilen markaları Gratislerde! - 17 Ocak 2025
- Gratis’in yeni makyaj markası Beaulis Fun’ı yakından tanıyalım! - 17 Ocak 2025
4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü
Dünyada ve Türkiye’de yaklaşık bin kişiden 5’inde görülen Ankilozan Spondilit (AS), genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir eklem hastalığıdır.
Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Derneği ve Türkiye Romatoloji Derneği tarafından Novartis iş birliği ile, 4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü kapsamında hastalığa dikkat çekmek ve arkındalık yaratmak amacıyla bir toplantı düzenlendi. Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Cemal Bes ve İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Derya Buğdaycı’nın katılımıyla gerçekleşen toplanıya, İZ TV tarafından hazırlanan Ankilozan Spondilit Hikayeleri belgeselinin yönetmeni Vedat Atasoy da katılarak bilgi verdi.
Eklem bozukluğu gelişmeden müdahale
Ankilozan spondilit hastalığının özellikle sırt ve beldeki omurgaları etkileyen, yıllarca ağrı ile devam eden ve ne zaman başladığını hastanın tam olarak fark edemediği iltihaplı bir eklem hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, bel ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve sabah tutukluğu ile ortaya çıkan AS’nin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti. Hastalığın sinsi başlaması nedeniyle hastaların doktora başvurması veya tanı almasının 5-8 yıl gecikebildiğini ifade eden Doç. Dr. Cemal Bes ise erken tanı konmasının eklem bozuklukları gelişmeden müdahale edilmesini ve tedaviyi kolaylaştırdığını belirtti.
Uygun tedavi ve rehabilitasyona başlanmalı
Ankilozan spondilit tanısı alır almaz uygun tedavi ile birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Derya Buğdaycı’ya göredoğru tedavi ile ağrı ve tutukluğu azaltmak, eklem bozukluklarını önlemek, doğru vücut duruşunu korumak, ruh sağlığını ve sosyal ilişkileri iyileştirmek, günlük fiziksel aktiviteleri bağımsız yapabilmek mümkün. Buğdaycı, “AS hastalarına yüzme, solunum egzersizleri, esneme hareketleri ve hafif güçlendirme egzersizleri öneriyoruz. Ayrıca sigara kullanımının hastalık seyrini ilerletmesi ve tedaviyi zorlaştırması sebebiyle tedaviye başlandıktan sonra sigarayı bırakmayı öneriyoruz” dedi.
Ankilozan Spondilit hikayeleri belgeseli yayın tarihleri
Bağımsız Filmler 276 07 Mayıs 2019 Salı 21.50
Bağımsız Filmler 276 08 Mayıs 2019 Çarşamba 16.30
Bağımsız Filmler 276 17 Mayıs 2019 Cuma 20.30
Bağımsız Filmler 276 20 Mayıs 2019 Pazartesi 15.30
Bağımsız Filmler 276 23 Mayıs 2019 Perşembe 21.45
Bağımsız Filmler 276 24 Mayıs 2019 Cuma 16.15
Bağımsız Filmler 276 30 Mayıs 2019 Perşembe 13.50