- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
Diş sıkmanın yol açtığı 7 sorun
Memorial Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Esma Geçkili, insanların neden dişlerini sıktıklarını ve gıcırdattıklarını anlattı:
Diş sıkma, gün içerisinde ve uyku sırasında diş gıcırdatma veya sıkma biçiminde gerçekleşen, ağzın hem sert hem de yumuşak dokularında çeşitli olumsuzluklara yol açan istem dışı bir çiğneme sistemi rahatsızlığıdır. Psikolojik, genetik ve stres faktörlerine bağlı olarak gelişebilir. Psikolojik etkenler var olan ağrıyı ve yakınma şiddetini artırarak, ağrıyı gidermek için uygulanan tedavilere yanıtı azaltabilir.
Vücudumuza ne yapıyoruz?
- Diş sıkma nedeniyle dişler, eklemler, dokularda gerilmeler ve ağrı meydana
- Diş aşınmalarınayol açabilir.
- Diş minesinde çatlaklar, hassasiyet, mine kırıkları ve renklenmegörülebilir.
- Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilir.
- Diş sıkmayı sürdürenlerin çoğu geniş restorasyonlara ihtiyaç duyabilir.
- Baş ağrısına neden olabilir.
- Yüz ve çiğneme kaslarında büyümeye neden olur. Bu da uzun dönemde kare çene görünümünü ortaya çıkarabilir. Ayrıca bu kaslarda ağrı, hassasiyet, yorgunluk ve fonksiyonel sınırlanma görülür.
Şeffaf plaklar kurtarıcı olabilir
Diş gıcırdatma ya da sıkma problemlerine karşı birtakım tedavi yöntemleri var. Diş hekimleri ilk aşamada daima geri dönüşü olan konservatif tedavilere başvurmalıdır. Bunlardan biri, dişlerin birbirine olan temasını kesmek için kullanılan şeffaf plaklardır. Aşırıdiş sıkan bireylerde hekim kontrolünde antidepresan ilaçlar ya da kas gevşetici reçete edilebilir.İlaç tek başına bir tedavi yöntemi değildir, mutlaka şeffaf plakla kullanılmalıdır.Düzenli kontrollerle uzun ve kısa dönemde ortaya çıkabilecek zararlar önlenebilir.