Ailede meme kanseri öyküsü olan kadınların dikkatine!

Plastik kap kullanımı, uykusuzluk, aşırı çay ve kahve yasak 

Ülkemizde her sekiz kadından biri meme kanseriyle mücadele ederken, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk daha da artıyor. Meme kanserinden korunma yöntemlerini anlatan Dr. Buğra Buyrukçu, uyarılarda bulundu.

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, kadınlarda görülen her dört kanser türünden birinin meme kanseri olduğunu, her yıl dünyada yaklaşık 1.5 milyon kadının bu kansere yakalandığını söyledi. Erken teşhis ve yaşam tarzı değişikliğinin büyük önem taşıdığını bildiren Dr. Buyrukçu, özellikle birinci derece yakınlarında meme kanseri öyküsü olanların çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Alınacak tedbirlerin başında kullanılan ürünler ve yeme-içmenin geldiğini kaydeden Dr. Buyrukçu, şu uyarılarda bulundu:

Plastik ürünler çok zararlı

  • Alüminyum içeren koltuk altı terleme engelleyici ürünler kesinlikle kullanılmamalı. Sigara ve alkol azaltılmalı, yemekler plastik kaplarda saklanmamalı. 
  • Plastik su şişesi, çay veya kahve kapaklarının kanser riskini arttırdığı unutulmamalı. 
  • Bu plastikler üzerindeki pet numaralarına çok dikkat edilmeli. Özellikle 3-5-7 numaralı plastiklerin kullanılmamasına özen gösterilmeli. 
  • Lifli gıdaları tüketmek yaşam tarzı haline getirilmeli. Brokoli, lahana, karnabahar, çiğ havuç, kimyon, kişniş, anason, kereviz ve enginar sofraların vazgeçilmezi olmalı. 
  • Bol bol su içilmeli, kafein miktarı azaltılmalı, içilecekse filtre kahve tercih edilmeli. Meme başından başlayıp saat yönüne doğru çok hafif bastırarak yuvarlağın dışına doğru düzenli masaj yapılmalı. Düzenli sauna dolaşımı arttırdığı gibi akşam uykusu da meme kanserinden korumada etkili. 
  • Cep telefonundan uzakta ve mutlaka karanlıkta uyunmalı. İnsan vücudu için çok faydalı olan ve karanlıkta salgılanan melatonin hormonu, yeterli karanlık sağlanamıyorsa dışarıdan takviye alınabilir. 
  • Östrojen hormonunun meme kanseri riskine karşılık ise mutlaka östrojen detoksu tedavisi öneriyoruz.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir