- Egzama ile kaliteli yaşamanın ipuçları - 9 Ocak 2025
- Saçlarınızın dökülme nedeni D vitamini eksikliği olabilir mi? - 9 Ocak 2025
- Samsung X KNTLGY iş birliği moda ve teknolojiyi bir araya getirdi - 9 Ocak 2025
Birçok tedavi seçeneği ya da ilaçla kombine edilebiliyor
Sedef, liken planus, egzama, vitiligo gibi cilt hastalıkları; hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri ile hastaların yaşamını zorlaştırabiliyor. Ciltte döküntü, leke ve renk farklılıklarına yol açabilen bu rahatsızlıklar; fototerapi uygulamaları ile kontrol altına alınabiliyor. Güneş ışınlarının dermatolojik hastalıklarda tedavi edici etkisi bilindiğinden bu yana uygulanan fototerapi yöntemleri konforlu bir uygulama olarak da öne çıkıyor.
Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Özer Arıcan, dermatolojik hastalıklarda fototerapinin önemi hakkında bilgi verdi.
Dermatolojide klasik bir tedavi yöntemi olarak fototerapi, birçok cilt hastalığının tedavisinde ve kontrol altına alınmasında etkin rol oynamaktadır. Bu yöntemde sadece UVA değil, geniş ya da dar band UVB gibi ışığın farklı dalga boyları bazen tek bazen de kombine şekilde kullanılarak dermatolojik hastalıklarda, hastaya en az risk ile en etkin tedavi şekli verilmeye çalışılmaktadır. Genelde hangi tedavinin seçileceğine uygulayan hekim; hastanın cilt tipi, ek hastalıkları gibi birçok faktörü göz önüne alarak karar vermektedir. Özellikle UVA tedavilerinde etkinliği artırmak için lokal ya da sistemik ilaçlar kullanılabilmektedir. Ayrıca etkinliği artırmak için diğer tedavilerin yanına eklenerek kombine tedavi seçenekleri de oluşturulabilmektedir.
İyi huylu ya da kötü huylu cilt hastalıkların tedavisinde etkin rol oynuyor
Sedef, yaygın egzama, liken planus ve vitiligo gibi iyi huylu ya da erken dönem bazı deri lenfomaları gibi kötü huylu olabilecek dermatolojik hastalıkların tedavisi ve kontrol altına alınmasında fototerapi halen popülaritesini korumaktadır.
Tüm vücut için kullanılan kabin uygulamaları ile saçlı deri ya da el ayak gibi bölgelere yönelik lokal fototerapi cihazları da bulunmaktadır. Hastanın lezyonlarının yaygınlığına göre uygun yöntem seçilmelidir.
Doktorunuza ek hastalıklarınız ve kullandığınız ilaçları mutlaka belirtin
Uygulama sırasında uyulacak kurallar; uygulama öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hastaya detaylı olarak anlatılmaktadır. Hastaların da yapılan rutin değerlendirmeler dışında aldığı ilaçları; kullandığı kozmetik dahil lokal ilaçları, varsa dermatolojik sorunlarını hekimine söylenmesi önemlidir. Uygulamalar sırasında benlerin, gözlerin ve genital bölgenin korunmasına özen gösterilmelidir. Tedavi süresince ayrıca doğal ya da yapay kaynaktan ışık alınmaması da gereklidir.
Her hastaya uygulanmıyor
Çocuklar, anne adayları, deri kanseri öyküsü olan kişiler, güneş ışığına aşırı hassas olanlar, kabin uygulamalarında tek başına kapalı yerde kalamayanlar bu tedaviye alınamayabilir.
Tedavi haftalık 2-4 seans olarak planlanmaktadır. Tedavi süresi yavaş bir şekilde artırılarak; lezyonlar tama yakın kaybolana kadar uzun bir süre devam edilmektedir. Tahmini süre hekim tarafından ön görülmektedir.
Doğru doz uygulaması çok önemli
Bu yöntemin erken dönemde en önemli yan etki riski; deride yanık oluşturmaktır. Uzun vadede çok aşırı dozlara ulaşıldığında; hayat boyu maruz kalınan güneş ışığı ile ilişkili deri kanserlerinin oluşum riski de artabilmektedir. Bronzlaşmak için kullanılan bir yöntem olan solaryumlarda alınan toplam ışık miktarı ayarlanamadığından; bu yöntem dermatoloji uzmanları tarafından önerilmemektedir.