Gözlerde yanma, batma ve kaşınma göz taşı belirtisi olabilir

Bu taş gözleri vuruyor!

Bilinenin aksine, taş sadece safra kesesi veya böbrekte olmuyor. Her 10 kişiden birinde görülen göz taşı; düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz su ve meyve tüketimi nedeniyle gelişebiliyor.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, “Göz taşı temizlenmediğinde; göz dokusunda oluşan kronik tahrişle enfeksiyona zemin hazırlar. Temizlenmeyen taş, kornea çiziklerine de neden olabilir” uyarısında bulundu.

Göz taşı nedir?

Göz taşının tıp dilindeki adı, konkresyon’dur. Konkresyon, genellikle kalsiyum ve lökosit birikintileri içerir. Düzensiz beslenenlerde, sigara ve alkol kullananlarda, şeker hastalarında, konjonktivit gibi kronik göz enfeksiyonu olanlarda, tekrarlayan göz kapağı enfeksiyonu bulunanlarda göz taşına rastlanmaktadır.

Hastalığın bulguları nelerdir?

Gözlerde yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, göz içerisinde yabancı cisim hissi, sürekli ovalama isteği ve göz kapaklarında şişlik gibi bulgular göz taşı hastalarının şikayetleri arasında. Hastalığın teşhisi için detaylı göz muayenesi çok önemli. Muayene esnasında da göz kapaklarının iç kısmını detaylı bir şekilde kontrol etmek gerekir. Tespit edilen göz taşları herhangi bir ameliyat, cerrahi bir ameliyat gerektirmeden, özel bir aparatla gözlerden temizlenir.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalara öncelikle suni gözyaşı tedavisi uygulanır. Ancak bazı hastaların şikayetleri geçmez. Detaylı muayenede gözün iç kısımlarında taşlar görülebilir. Taşlar temizlenip, uygun göz damlalarıyla tedavi tamamlanır.Hasta tedavi edilmezse batma, yanma, kızarıklık gibi şikayetler kronik bir hal alır. Göz taşı temizlenmediğinde; göz dokusunda oluşan kronik tahriş, enfeksiyona zemin hazırlar. Temizlenmeyen taş aynı zamanda kornea çiziklerine de neden olabilir.

Göz taşı oluşumuna karşı nasıl beslenmeli?

Yeteri kadar sıvı almayanlarda, sigara kullananlarda ve uyku sorunları yaşayanlarda ve meyve tüketmeyenlerde göztaşı daha sık görülür. Klimalı ortamlarda fazla bulunmamak, mekanı sık sık havalandırmak, fazla aydınlatılmış ortamlarda uzun süre kalmamak, ekran veya cep telefonu karşısında saatlerce vakit geçirmemekte fayda var. Her akşam, yatmadan önce 10 dakika, göz kapaklarına papatya çayı ile nemlendirilmiş pamuk uygulayarak dinlenmesini sağlayabilirsiniz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir