- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor
Gözlerde kaşıntı, sulanma, yanma, kabarma ve tahriş gibi şikayetler, alerjik göz nezlesinin belirtileri olabilir. Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Ayşegül Selçuk, özellikle lens kullananların dikkatli davranması gerektiğini söyledi. Alerjik konjonktivit, en sık görülen alerjik göz hastalığıdır. Konjonktivit, özellikle çocuklar, gençler ve erkeklerde daha sık görülmekle beraber, teşhis konulan hastaların büyük bölümünde astım ve alerjik diğer rahatsızlıklara da rastlanır.
Ultraviyole ışınları sebebiyle oluşabilecek konjonktivit gibi rahatsızlıklardan korunmak için, UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Lens, alerjik reaksiyonların oluşma riskini arttıran faktörler arasında yer alıyor. Lenslerin üzerine yapışan polen ve mikroplar, alerjilerden iltihaplanmalara kadar pek çok ciddi problemi beraberinde getiriyor. Özellikle hava değişimlerinin yaşandığı dönemlerde lens yerine gözlük kullanılmasında fayda var.
Belirtilere dikkat
Alerjik konjonktivitin ortaya çıkmasındaki en büyük etkenler ;alerjiler, enfeksiyonlar ve çevresel faktörle. En büyük belirtileri gözlerde aşırı sulanma, ağrı, kaşıntı, aşırı çapaklanma ve sabah uyanıldığında kirpiklerde kabuklanmadır. Bu belirtilerin görüldüğü hastaların, göz muayenesine gitmeleri gerekiyor. Zamanında tedavi edilmeyen konjonktivit hastalarında, ilerleyen dönemlerde gözün ovuşturulması ve korneanın deforme olması, keratokonus rahatsızlığına yol açabilir.
Bulaşıcı bir hastalık olan alerjik konjonktivitin tedavi aşamasında, hastalarda dranajı en aza indirmek için reçeteli göz damlaları önerilebilir. Aynı zamanda alerjik reaksiyona sebep olan maddelerin tespit edilerek temasın minimuma indirilmesi, iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotik kullanımıyla rahatsızlık kontrol altına alınabilir.