- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Türkiye’de 40 bin genç Alzheimerli hasta var!
Araştırmalar devam etse de, Alzheimer tedavisinde henüz kesin bir sonuç yok. Ancak erken teşhis ve ilaçlarla hem hastalığı geciktirmek hem de daha iyi bir yaşam sunmak mümkün… Peki beslenme ve zihin egzersizleriyle Alzheimer’ın etkilerini azaltmak mümkün mü?
Alzheimer, beyinde bazı maddelerin birikmesiyle birden fazla bilişsel alanın bozulması sonucunda kişinin günlük yaşam aktivitelerini engelleyen, kalıcı ve ilerleyici bir hastalık… Bunama vakalarının yüzde 60-80’inini oluşturan Alzheimer, genellikle 65 yaş civarında başlıyor ve yaşla görülme sıklığı artıyor. Hastaların üçte ikisiniyse kadınlar oluşturuyor.
Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu:
600 bin kişi hasta
Alzheimer, ABD’de ilk 10 ölüm nedeni arasında önlenemeyen, yavaşlatılamayan ve tedavi edilemeyen tek ölüm nedeni. Şu anda dünyada 47 milyon hasta var. 2030’da 76 milyon, 2050’de ise nüfus artışıyla birlikte 135.5 milyona ulaşması bekleniyor. Ülkemizde ise yaklaşık 1 milyon demans hastası, 600 bin civarında da Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalık belirtileri genellikle basit unutkanlıklarla başlar. Hastalar aynı soruları tekrar eder, isim bulma güçlüğü yaşar, eşyaları koydukları yeri unutur. Okuduklarını eskisi gibi hatırlayamazlar. Elimizdeki ilaçlarla hastalığı durduramıyoruz ama geçici bir süre için yavaşlatabiliyoruz. Henüz kanıtlanmış bir tedavisi yok.
Az kırmızı et tüketin
Yaş, aile hikayesi ve kalıtım, değiştirilemez risk faktörleri olmasına rağmen bazı önlenebilir bunama nedenleri vardır: Örneğin kalp-damar sağlığı için bilinen risk faktörleri beynimiz için de geçerlidir.
Kan damarları bozuk olan kişinin beynine giden kan da azalır. Beyin hücrelerinin besin ve oksijeni azalır. Kalbinizi koruduğunuz gibi; sigaradan ve alkolden uzak durarak, kan basıncınızı kontrol ederek, kolesterolünüzü düşürerek, kan şekerinizi ve kilonuzu normal seviyelerde tutarak beyninizi de koruyabilirsiniz.
Alzheimer’dan kesin koruyan yöntemler de maalesef yok. Ancak bazı unsurlara dikkat ederek kısmen önlem almak şansı olabilir. Son çalışmalarda sağlıklı beslenmenin, beyin sağlığını koruduğu ifade ediliyor. Akdeniz mutfağı; az kırmızı et, tahıllı besinler, meyve, sebze, balık, ceviz, fındık, zeytinyağı ve diğer sağlıklı yağlardan oluşur. Yüksek folik asit ve B12 yönünden zengin bir diyetle beslenin.
Sosyal yaşamdan kopmayın
- Düzenli fiziksel egzersiz ve uykuyla beynin oksijenini ve beslenmesini artırabiliriz.
- Sağlıklı yaşlanmak için kilo almayın, bol bol egzersiz yaparak vücudunuzu çalıştırın, sigaradan ve alkolden uzak durum.
- Sosyal yaşamdan kopmayın, bol bol kitap okuyun ve bulmaca çözün.
- El işi veya farklı beceri kursları, müzikle ilgili atölyeler ya da yardım derneklerinde çalışmalar yürütmek, hem zihinsel hem de sosyal faaliyetleri artırarak beyni korur.
- Özellikle enstrüman çalmak ya da yeni dil öğrenmek gibi farklı aktivitelerin öğrenilmesi yoluyla zihnin uyarılmasında fayda var.