- Netflix’ten Anadolu’nun genç yeteneklerine destek! - 18 Eylül 2024
- Gelenekselleşen Watsons Gençlik Festivali’ne geri sayım başladı - 18 Eylül 2024
- L’Occitane ile 28 günlük gençleştirme tedavisi - 10 Eylül 2024
Şikayeti paylaşmak tedavinin ilk adımı
Üriner inkontinans yani idrar kaçırma, kişinin idrarını tutma kontrolünü kaybetmesi anlamına geliyor. Her iki kadından biri hayatının bir döneminde bu problemle karşılaşıyor. Bu kadar yaygın görülen bir sorun olmasına rağmen kadınlar bu konuda konuşmaktan utandıkları için tedavi olamıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “İdrar kaçırma sorununu hastanın durumuna uygun tedavi seçenekleriyle kontrol altına almak mümkün. Konforlu bir hayat için endişe ve şikayetlerin doktorlarla paylaşılması gerekiyor” dedi.
Toplumda idrar kaçırma sorunu ile nasıl başa çıkılacağı hakkında yeterli bilgi yok. Bu nedenle birçok kadın bu istenmeyen durumla yaşamaya devam ediyor. Öz güvenleri ve buna bağlı olarak sosyal yaşamları olumsuz etkileniyor. İdrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir hastalık. Ancak başarı oranı yüksek tedavi seçenekleri olduğu unutulmamalı.
Doğru tedavi için muayene şart
Tanıda ilk aşama, hasta öyküsünün detaylıca dinlenmesi ve temelde yatan olası her sebebin sorgulanmasıdır. İkinci aşama, fiziki muayene ile idrar kaçırmaya neden olan anatomik bozuklukların değerlendirilmesidir. Diğer hastalıklar açısından açlık kan şekeri, tam idrar ve idrar kültürü gibi laboratuvar tetkiklerinin yapılması önemli. Doktorun uygun gördüğü bütün tetkiklerden sonra hastanın şikayetlerinin giderilmesine yönelik gerekli uygulama ve tedavilere başlanmakta.
Tedavi öncesi ilk etapta idrar kaçırma tipinin belirlenmesi gerekiyor. Yaşam koşullarının düzeltilmesi, bölge destek dokularının güçlendirilmesi, idrar kaçırmaya neden olabilecek kan şekeri yüksekliği ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi ek sorunlar varsa önce medikal tedaviler planlanmalı. Cerrahi işlemler bu yöntemlerden sonra hastanın şikayetlerinde bir azalma yoksa gündeme gelmeli. Her idrar kaçırma tipinde cerrahi faydalı olamayabilir. Hastaların bu konuda deneyimli hekimlerce bilgilendirilmesi ve yönetilmesi çok önemli.
Ameliyatlar robotik cerrahi ile gerçekleştirilebiliyor
İdrar kaçırmayla birlikte pelvik organ sarkması da olan hastalara, robotik cerrahiyle müdahale ediliyor. İdrar kesesi veya rahimdeki sarkmalar da ortadan kaldırılabiliyor. Vajinal ve/veya karından cerrahi yapılabiliyor. Hastanın yaşam kalitesini bütünüyle bozmayan, küçük kesilerle yapılan laparoskopik ameliyatlar önerilmektedir. Veya vajinal yollarla yapılan cerrahi girişimler iyileşme sürecini kolaylaştırmaktadır. Hastaların iş ve sosyal hayata dönüşleri normal koşullarda 7 ila 10 günü aşmıyor.
Ameliyattan sonra cinselliğe ara verin
İdrar kaçırma tedavisine yönelik yapılan cerrahi işlemlerden sonra hastaların bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. Cerrahi sonrası karın içi basıncı ciddi bir şekilde artıyor. Bu nedenle ağır yük kaldırmaktan, kabızlıktan, sigara kullanmaktan ve buna bağlı kronik öksürükten kaçının. Ayrıca yara yerinin daha sağlıklı iyileşmesi için 2 aylık cinsel perhiz uygulayın.