- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Saç dökülmesinin önüne geçmek zor değil!
Saç dökülmesi hem erkekler, hem de kadınlar için oldukça sinir bozucu bir durum. Bazen mevsime bağlı dökülmeler olsa da, hormonal bozukluklardan da kaynaklanabilen saç kayıpları; artık çeşitli yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Uzm. Dr. Şafak Göktaş, saç dökülmesi için geliştirilen uygulamalar hakkında önemli bilgiler verdi:
Gün içinde yaşanan 50-100 arası saç teli kaybı kabul edilebilir sınırlar içinde yer alıyor. Saç dökülmesinin sebepleri ise, stresten vitamin eksikliğine, mevsim geçişlerinden menopoza ya da daha ciddi tıbbi nedenlere dayanıypr. Duygu durum bozuklukları, hormonal dengesizlikler, kansızlık, tiroit bezinin az çalışması, doğum, vejetaryen beslenme tarzı, yanlış ve fazla kozmetik ürün kullanımı gibi etkenlerin de saç dökülmesine sebep olabileceği belirtiliyor.
Mevsimsel dökülmeleri diğer problemlerden ayıran nokta ise saç teli kayıplarının sayısıyla doğru orantılı. Eğer günlük 200 saç telinden fazla kayıp varsa ve bu durum iki haftadan uzun sürmüşse artık doktora gitme zamanı gelmiş demek oluyor.
Saç dökülmeleri nasıl tedavi edilir?
Saç dökülmesini doktorların uyguladığı tedavilerle durdurabilirsiniz. Hatta bu işlemler sonucunda saç telleri daha kalın ve gür de çıkabilmektedir. Dökülme son 3-4 senedir devam ediyorsa; kıl folikülleri halen canlı anlamına geliyor. Bu da yeni saçlar için umut var demek oluyor.
Saç mezoterapi cerrahi değildir ve bu yöntemde ince iğneler ile saçlı derinin altındaki kısma inilmektedir. Bu boşluğa, saç kökünü besleyici vitaminler, mineraller ve peptitler iğne yoluyla veriliyor. Böylece güçsüz olan ve saçlı deriyi geçmekte zorlanan saçlar, kuvvetlendikçe deriden dışarı çıkmaya başlıyor. Ortalama 6-8 hafta sonra yeni saçlar görülebilmektedir. Zengin içeriklerle beslenen ve zamanla kuvvet kazanan saçlar daha sert ve parlak oluyor. Bunun yanı sıra kolayca da dökülmediği görülüyor. Bu işlemin 15 gün arayla 4-8 seans yapılması tavsiye ediliyor.
Mezoterapi dışında PRP tedavisi de uygulanmakta. Bu uygulamada, hastadan alınan 10 cc kan, santrifüj adı verilen bir cihazda yüksek devirde çevriliyor. Kan farklı fraksiyonlara ayrıştırılıyor. İstenmeyen, altta kalan kırmızı kan hücreleri ayrıldıktan sonra, üstte kalan besleyici trombositler saçlı derinin altına enjekte ediliyor. İçinde birçok büyüme faktörü de barındıran PRP ile saç kökü güçlendiriliyor. Özellikle sigara, alkol gibi sağlığa zararlı maddeler kullanmayan ve yeterli su tüketen hastalarda PRP ile gözle görülür ölçüde iyi sonuçlar elde ediliyor.
Saçlarımızın dökülmemesi için neler yapmalıyız?
Burada hayat tarzımız öne çıkıyor. Sigara ve alkol kullanmamak, dengeli beslenmek, bol su içmek, stresten sakınmak, B vitamini, çinko, demir, tiroit gibi değerlere düzenli baktırmak önemli. Bunun yanı sıra kan akışını artıracağından saç diplerine dairesel hareketlerle masaj yapmak; gün aşırı ılık veya soğuk suyla duş almak; havlu ya da fön makinesi kullanmak yerine saçların kendi kendine kurumasını sağlamak diğer adımları oluşturuyor.