- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Mide kanserinin belirtileri nelerdir?
Mide kanserinin sinsi bir şekilde ilerlediğini ve oldukça geç belirti verdiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Mide kanseri erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülüyor” dedi.
Türkiye’de mide kanseri yaygın görülüyor ve yüzde 20’si erken evrede fark ediliyor. Genellikle midede bir ülser şeklinde başlar, çevre lenf bezlerini ve organlarını etkileyebilir. Mide kanseri komşuluk, lenfatik veya kan yoluyla yayılabilir. Midenin içinden dış kısmına doğru pankreas, yemek borusu veya bağırsak gibi çevre organlara doğru uzanabilir. Ayrıca kanser hücreleri kan yoluyla karaciğer, akciğerler, kemik ve diğer organlara yayılabilir.
Mide bölgesinde belirli-belirsiz bir rahatsızlık hissi en sık başlangıç belirtisidir. Hastalığın ileri evrelerinde en sık belirtiler kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik vardır. Hastaların bir kısmı karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi ilerlemiş hastalık bulguları karşımıza çıkar. İleri evrelerde sol köprücük kemiği üstü lenf bezinde büyümeye neden olabilir.
Mide kanserinin risk faktörleri
Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla görülüyor.
Yaş: Hastaların çoğu 60 yaş veya üzerinde.
Diyet: Tütsülenmiş, nitrit içeren veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin beslenenlerde mide kanseri gelişme riski artıyor. Diğer taraftan taze sebze ve meyvelerin yenmesi, karatenoid ve yüksek doz C vitamini alımı koruyucu olabiliyor.
Helikobakter pilori (HP) enfeksiyonu: HP enfeksiyonu gastrit, ülser ve kanser riskini artırıyor.
Sigara: Sigara içenlerde içmeyenlere göre mide kanseri gelişme riski daha fazladır.
Aile hikayesi: Mide kanserinin nadir türü ailesel geçişlidir.
Diğer nedenler: Midede iltihaba neden olan durumlar ve geçirilmiş mide ameliyatları, obezite, kronik atrofik gastrit, reflü, ailesel polipler, pernisiyöz anemi, radyasyon, aflatoksin ve A kan grubu da sayılabilir.