- Depremde Panik, Kontrolsüz Davranışlara Yol Açabiliyor - 27 Nisan 2025
- Parkinson’un Erken Evre Belirtilerini Biliyor Musunuz? - 27 Nisan 2025
- Makat Bölgesinde Çatlak ve Yırtıklar: Sebepler ve Çözüm Yolları - 27 Nisan 2025
Ağrılar ortaya çıktı, olanların şiddeti arttı
Covid-19 pandemisi, evde karantina günlerinde hareketsizliğe bağlı olarak özellikle 65 yaş üstü bireylerin mevcut ağrılarında sıklığın ve şiddetin artmasına yol açtı. Sinir hücrelerinin hasarlanması sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrılar, yanma, karıncalanma, uyuşma, keçeleşme olarak tarif ediliyor. Genellikle uzuvların uçlarında daha belirgin hissediliyor. Uzmanlar, düzensiz beslenme ve aşırı şekerli yiyecek tüketimleri sonucunda alınan kiloların nöropatik ağrılara zemin oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, pandemi nedeniyle yaşanan karantina günlerinde 65 yaş üstü bireylerde ortaya çıkan ağrılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu:
Bu ağrılar; kas, kemik veya eklemden kaynaklanan ‘somatik ağrılar’ veya sinir hücrelerinin hasarlanması sonucunda ortaya çıkan ‘nöropatik ağrılar’ olarak tanımlanıyor.
Ağrılar, hastalar tarafından yanma, karıncalanma, uyuşma, keçeleşme olarak ifade ediliyor. Karantina sürecinden bu yana somatik ağrılar yaşayan bireyler ortopedi, fizik tedavi ve algoloji uzmanlarına, nöropatik ağrı yaşayanlar bireyler ise nöroloji uzmanlarına, gerekli durumlarda algoloji ve fizik tedavi uzmanlarına görünebilir.