Yarıyıl tatili, dijital detoks için iyi bir fırsat olabilir mi?

Dijital cihaz kullanımı mutlaka sınırlandırılmalı

Yarıyıl tatilinin çocuk ve ailenin beraber zaman geçirmesi büyük bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, dijital detoks önerisinde bulunuyor. Dijital detoks yalnızca evdeki çocuğa uygulanacak bir yöntem değildir” diyen uzmanlar, “Aile hep birlikte bir karar almalı. Bu zaman aralığı keyif verici birçok aktivite, spor ve sanat etkinliğiyle doldurulmalı” tavsiyesinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, dijital cihazlara aşırı bağlanmanın arttığı günümüz böyle fırsatları değerlendirmek önemlidir” dedi. 

Doç. Dr. Emel Sarı Gökten

Her çocuğun hayatında makul koşullarda ve olumlu anlamda kullanılmak kaydıyla dijital cihaz bulunabildiğini belirten Gökten, “Burada temel nokta, bu araçların zaman ve içerik açısından çocuğa zarar vermeyecek düzeyde kullanılmasıdır. Eğer aile bu konuda sınır koyamazsa, çocuğun tek eğlenme ve doyum kaynağı bilgisayar oyunları, YouTube videoları ya da sanal medya haline gelir. Böylece çocuğun sosyal becerileri, akademik başarısı ve ruh sağlığı olumsuz etkilenir. Aileler çocuklara bu konuda model olup dijital cihazların sadece yaşamın küçük bir parçası olduğunu öğretmelidir” şeklinde konuştu. 

Keyif alınacak başka alanlar deneyimlenmeli

Sosyal çevresi kısıtlı, akraba ziyaretlerinin az olduğu ve yoğun çalışan anne-babalarla yaşayan çocuklar, dijital cihazların etkisi altına girmeye daha meyilli.  olduğunu belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “Bu nedenle aileler her fırsatta küçük kaçamaklar yapmayı planlamalı, çocuklara hayatta keyif alacak birçok başka alan olduğunu deneyimleyerek yaşatmalı” açıklamasını yaptı. 

Gökten, “Zaman sınırlamasının aşılması, çocuğun oyun başından kalkamaması, hayatında tek keyif aldığı konunun bilgisayar oyunları olması, ödevlerini, derslerini ve sosyal çevresini aksatmaya başlaması durumudur. Çocuk bu hale gelmeden aileler zaman sınırı koymalı ve bunu kontrol etmelidir” tavsiyesinde de bulundu.

Bu önerilere kulak verin 

  • İnternet ya da oyunla geçirilen süre konusunda çocukla, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere  bir konuşma yapılmalı. Buna dikkat etmesi istenmeli, kontrol elden bırakılmamalı. 
  • Zarar verici içerikler konusunda aile gerekli önlemleri almalı, çocuk bilgilendirmeli. 
  • Aile birlikte zaman geçirmek için evde oynanabilecek oyunlar (tavla, kızmabirader, satranç, lego gibi) satın almalı. 
  • Birlikte yemek yenirken ya da boş zamanlarda bolca sohbetler edilmeli, çocuklara hoşlarına gidecek hikayeler anlatılmalı, sevgi gösterilmeli.
  • Uygun zamanlarda birlikte dışarı çıkılmalı, arkadaş ve akraba ziyaretlerine gidilmeli. 
  • Anne-baba kendileri için de birtakım hobilere ve uğraşılara sahip olmalı, çocuklarını da spor ya da sanatsal aktivitelere yönlendirmeli. 



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir