- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Dünya nüfusunun 2 milyarı miyopi olacak!
Miyopi, dünyadaki en yaygın göz rahatsızlıklardan biri. Çoğunlukla kalıtımsal olan bu sorun, özellikle okul çağındaki çocuklarda odaklanma bozukluğuna yol açıyor.
Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu,miyopinin nedenleri ve tedavisine yönelik bilgiler paylaştı.
Miyopi, gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki cisimleri odaklayamaması durumudur. Miyopilerde göz küresi normalden daha uzundur. Kornea veya merceğin de kırma gücünün normalden fazla olması miyopiyi başlatır. Bu sebeple görüntü, retinanın yüzeyinde değil önünde oluşur. Miyopi diyabet, marfan, keratokonus, katarakt gibi genel göz rahatsızlıklarıyla veya onların sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Dünyayı tehdit ediyor
Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir görme problemi olan miyopi, vücuda paralel olarak, gözün ön arka çapının büyümesiyle gelişir. Gözün numarası büyüdüğü için göz, lens veya gözlük gibi bir takviyeye ihtiyaç duyulur. Dünya genelinde ortalama yüzde 25-30 arası kişide bulunan bu problem, Asya, Güney Kore ve Çin’de ise bu rakam, yüzde 90-95’leri buluyor. Önümüzdeki beş sene içerisinde 7 milyarlık dünya nüfusunun en az 2 milyarının miyopi olacağı öngörülüyor.
Aşırı bilgisayar kullanımına dikkat
Araştırmalar aşırı bilgisayar kullanımının, miyopinin ortaya çıkmasında bir etkisi olmadığını fakat artışını hızlandırdığını gösteriyor. Bu nedenle çocukların bilgisayar başında geçirdiği vakit, belli bir program dahilinde gözlem altında tutulmalı. Çocukların 20 dakikada bir olmak üzere 5 metre ve ilerisine en az 10 saniye bakması gerekir.
Tahtayı göremeyen çocuklara dikkat!
Okul miyopisi olarak adlandırılan sorun, 8-12 yaşları arasında belirti verir. Az ışıkta uzun süre okuma, aşırı dijital ekran kullanımına maruz kalma ve yetersiz beslenme miyopiyi başlatan ya da artıran risk faktörleridir. Çocuklar çoğu zaman bozuk gördüklerinin farkına varamaz. Yalnızca tahtayı görememe sorunu yaşadıklarını fark ederler. Çocuk bu sorunu ailesine yansıttığında, hastalık ilerlemeden bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.Çünkü ergenlik yıllarında vücut hızla geliştiği için miyop daha kötüye gidebilir.
Çocuklarda miyopi artışını artık özel gözlükler ve lenslerle durdurmak mümkün. Progresif olarak adlandırılan bu gözlük ve lensler sayesinde çocukluk dönemindeki göz yorgunlukları ve miyopinin artış hızı, ileriki dönemlerde ise retina yırtığı riski de azaltılabiliyor. Bunun yanı sıra miyoptan kalıcı olarak lazer tedavisiyle kurtulabilirsiniz. Lazer operasyona uygun olmayan hastalar için ise göz içi akıllı lensler uygulanabiliyor. Fakat bu tedavi yöntemleri için çocuğun 18 yaşına gelmesi bekleniyor.
Bu gözlükleri kimler kullanabilir?
Miyop dereceleri; -4.00 ve daha az seviyede ise düşük miyop, -4.25 D ile -8.00 D arasında ise orta miyop, -8.00 ve yukarısı ise yüksek miyop olarak tanımlanır. Orta miyop, genellikle renk dağılımı sorunu veya glokom ihtimali barındırırken, yüksek miyop daha çok eriyen ya da kayan objeler ve gölge benzeri cisimler olarak kendini gösterir. Çocuklar, miyop için özel üretilen progresif gözlük kullanımına 8 ile 13 yaş aralığında başlayabilir. Ancak bu gözlükleri kullanabilecek çocukların miyopi başlangıç derecesi, -1.00 D ile -5.50 D arasında olmalıdır. Miyopi ilerleme derecesi yılda en az -05.50 D’den fazla olmamalı, numara farkı ise -01.50 D’den az olmalıdır.