Çocuklarınızın korkusunu oyun diliyle yenmenin yolları

Sorunlarını oynayarak anlatabilir

Çocukların birçoğu büyüme sürecinde yaşam tecrübeleriyle başa çıkmada zorluk çekebilir. Endişe, korku, öfke gibi duyguların yoğun yaşandığı durumlarda çocukların ‘oyun dili’ devreye girer. 

İstinye Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir Uzman Çocuk Psikoloğu Zeynep Sancak, oyun terapisiyle çocukların sorunlarını rahatlıkla dile getirebildiğini anlattı:

Yetişkinler bir psikoloğa gittikleri zaman kendilerini kelimelerle çok güzel ifade edebilir. Ancak çocuklaryaşadıkları korku, problem ve travmaları yeterinde anlatamayabilir. 3-12 yaş arasındaki çocuklara, duygularını doğal yollarla dışa 

Seçtiği oyuncak çok önemli

Çocukların, özellikle de küçük yaş grubunun konuşma dili oyundur. İşin özü büyükler için konuşmak neyse çocuklar için oyun aynı anlama gelir. Oyun terapisi, çocukların problemlerinin çözümünde etkin rol oynayan bir terapi yöntemidir. Çocuğun seçtiği oyuncaklar, kendini ifade eder. Terapit ve çocuk arasında gerçekleşir. 

İstismarı ortaya çıkarabilir

Genel olarak oyun terapileri haftada bir 45 dakika süreyle yapılır, seans süresi çocuğun durumuna göre farklılık gösterebilir. Terapistin çocukla güvenli bir ilişki kurduğu, problemler üzerinde çalışıldığı ve çözüme varılan bir süreçtir. Kardeş kıskançlığı, özgüven eksikliği, konuşma problemleri, istismar, şiddet, travma sonrası stres bozukluğu, öfke nöbetleri, gelişimsel problemler ve boşanma gibi çocukların psikolojilerini etkileyen birçok problemin çözümünde başarı sağlanır. Çocukların duygularını ve düşüncelerini ifade etmeleri sağlanır, kendine güvenleri artar, sıkıntılarıyla başa çıkmaları ve mücadele etme becerileri gelişir

Peki, bir çocuğun terapiye ihtiyacı olduğunu nasıl anlarız? Çocuklarda yaşanan sıkıntıları büyük bir problem olarak adlandırabilmemiz için bazı önemli bulgulara ihtiyacımız var. Mesela bu sorun günlük hayatını etkiliyor mu, gösterdiği davranışı ya da tepkiyi yapma sıklığı nedir, en az iki ortamda yaşıyor mu?




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir