- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
Kadınlarda daha yaygın görülüyor
D vitamini eksikliği; kas ve iskelet sistemi ağrıları, kalp rahatsızlıkları, uyku bozuklukları ve depresyona yol açabilir.
Çağımızın hastalığı depresyon, en az 2 hafta boyunca ve günün büyük bölümünde olan mutsuzluk, isteksizlik, hayattan zevk alamama, uyku ve iştah değişiklikleri, enerji düşüklüğü, odaklanmakta zorlanma gibi belirtiler ile kendini gösteriyor.
Özellikle karlı, yağışlı ve kapalı havalarla geçen, güneşe hasret kaldığımız bu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliği ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Psikiyatri uzmanı Dr. Alime Burçin Şimşek, depresyon ve D vitamini arasındaki ilişkiyi anlattı:
Bilimsel çalışmalarda, depresyon hastalarının D vitamini düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldi. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun; kişilerin güneş ışığına maruz kalmasıyla yükseldiği de ortaya çıktı.
Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise yüzde 74’e varan oranlarda D vitamini eksikliği olduğu görülmekte. Ege Bölgesi’nde yaşayan yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada bu oran; erkeklerde yüzde 66, kadınlarda yüzde 79 olarak ölçülmüştür.
D vitaminini artırmak için güneşlenin
D vitamini, ciltte güneş ışınları etkisiyle sentezlenebildiğinden; vücudun yüzde 25’lik bir kısmının haftada 3 gün, 15’er dakikalık süreler ile güneşe çıkarılması gerekmektedir.
Diğer vitaminlerin aksine, direkt beslenme yoluyla alınması daha zor olan D vitamini; güneş ışığı yoluyla yüzde 90 oranında sentezlenmektedir. Güneş ışığı ile desteklenmemesi halinde ise tüketilen besinlerden ancak yüzde 10 oranında alınabiliyor.
Hangi gıdaları tüketmeliyiz?
Doğal yollardan D vitamini almak için yağlı balıklar (somon, sardalya ve uskumru), süt ürünleri ve yumurta tüketin.
Dışarıdan D vitamini takviyesi alınması gereken durumlarda; sağlık profesyonelleri tarafından uygulanan yapay ışık terapileri ve vitamin takviyeleri kullanılmaktadır.