‘Diyabet tüm dünyada benzeri görülmemiş büyüklükte bir salgına dönüştü’

2021’de 6.7 milyon yetişkin diyabet veya komplikasyonları nedeniyle öldü

Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Dr. Burak Cem hızla artan rakamlarla diyabetin tüm dünyada büyük bir salgına dönüştüğüne dikkat çekti.

Cem, Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 21’inci yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri olan diyabetin, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir hızla arttığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek diyabet sıklığına ve üçüncü en yüksek diyabetli birey sayısına sahip olduğunu vurgulayan Cem; açıklamasını şöyle sürdürdü:

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) açıkladığı yeni rakamlar ; diyabetle mücadelenin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Güncel rakamlara göre bugün dünya çapında 537 milyon yetişkin, her 10 kişiden 1’i diyabetle yaşıyor. Bu rakam 2019’daki tahminlerin 74 milyon üzerinde bir artış. Toplam sayının 2030 yılına kadar 643 milyona; 2045 yılına kadar ise 783 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla, IDF diyabetin benzeri görülmemiş büyüklükte bir salgın olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye, Avrupa’daki en yüksek diyabet sıklığına ve üçüncü en yüksek diyabetli birey sayısına sahip ülke. Her 100 kişiden 16’sında diyabet hastalığı görülen Türkiye’de yaklaşık 9 milyon diyabetli birey bulunuyor. Bu rakamın 2045 yılında 13.4 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Ekonomik yük de ağırlaşıyor

IDF’in açıkladığı rakamlara göre 2021 yılında; 6.7 milyon yetişkinin diyabet veya komplikasyonları nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor. Bu oran, diğer tüm nedenlerden kaynaklanan küresel ölümlerin onda birinden fazla. COVID-19 pandemisi bir gün son bulacak. Ancak diyabet ve obezite pandemi tehlikesi büyümeye devam ediyor. Bu hastalıklar kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek yetmezliği gibi diğer sorunları ortaya çıkarıyor.

Bu sorunlarla mücadele ciddi bir ekonomik yük de doğuruyor. 2021 yılında, küresel sağlık harcamalarından tahmini olarak 966 milyar ABD Dolar diyabet için kullanıldı. Bu, son 15 yılda yüzde 316’lık bir artış demek. Novo Nordisk olarak öncelikli amacımız, benzeri görülmemiş büyüklükteki salgını diyabeti ve buna bağlı hastalıkları yok etmek. Hedefimiz, öncelikle Tip1 diyabeti kök hücre tedavisi ile tamamen yok etmek. Akıllı oral tabletlerle Tip2 diyabeti tedavi etmek ve çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obezitenin hızlı ilerleyişini yavaşlatmak.

Toplumda diyabetin doğru tedavi ve aktif bir hayat ile düzgün yönetilmesinin mümkün olduğu bilincini oluşturmak istiyoruz. Doğru diyabet yönetiminde en önemli olgu dengeli ve düzenli olarak ‘hedefte olmak.’ Bu sebeple tedaviye uyum ve devamlılık çok kritik bir rol oynuyor. Novo Nordisk olarak Türkiye’de diyabetle mücadele çalışmalarına yönelik eğitim projelerine de her zaman koşulsuz destek veriyoruz. Diyabet ve diyabetle spor konusunda ilgili sivil toplum kuruluşlarımız ve derneklerle birlikte yol alıyoruz.

‘100 yıl önce hayat kurtarmaya başlayan insülinin en büyük mirasçısıyız’

İnsülini bulan araştırmacılardan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım; Birleşmiş Milletler tarafından 2007 yılından beri Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl Dünya Diyabet Günü, diyabetle mücadeleyi bütünüyle değiştiren insülinin keşfinin 100’üncü yılında olmamız nedeniyle daha da anlamlı. Novo Nordisk olarak, 100 yıl önce hayat kurtarmaya başlayan insülinin en büyük mirasçısıyız. Bu mirasa sahip olmaktan, insülini sahiplenip geliştirerek, diyabeti yenmek için yatırım yapmaya devam eden; tüm tedavilerimizi bu doğrultuda geliştiren bir vakıf firması olmaktan gurur duyuyoruz. Diğer yandan 100 yıllık gelişimin ardından hala kat etmemiz gereken yol olduğunun farkındayız.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir