Burun ve sinüs ameliyatlarında hasta ve hekim dostu gelişmeler

Son 10 yılda yenilikler öne çıktı

Teknoloji ve tıbbi malzemelerdeki gelişmelerin yanı sıra KBB uzmanlarının kendilerini ve tekniklerini geliştirmesi sonrası burun ve sinüs ameliyatları, hasta ve hekim dostu haline geldi.

Prof. Dr. İlhan Topaloğlu

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Topaloğlu, “Burun sağlığı söz konusu olduğunda, özellikle son 10 yıl içinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bazı yenilikler öne çıkıyor” dedi. Topaloğlu, bu gelişmeler hakkında bilgi verdi:

Tamponsuz burun ameliyatı

Çok yakın zamana kadar burun kemiği eğriliği (deviasyon) ameliyatı denilince, akla cerrahi sonrası kullanılan tamponlar geliyordu. Eskiden ameliyat sonrasında hasta 1-2 gün tampon kullanmak zorunda kalıyordu. Önceki yıllarda bez tamponlar kullanılırdı. Sonrasında hekimler, süngerimsi materyalden ya da silikondan yapılmış olanları kullanmaya başladı. Bunlar; hastanın nefes almasını engeller, yemek yemesini zorlaştırır ve kulaklarda basınç oluşmasına yol açardı.

Tampon, genellikle ameliyatta patolojik dokular düzeltildikten veya alındıktan sonra iki mukozayı birbirine yapıştırmak amacıyla kullanılıyor. Günümüzde eriyen dikişlerle mukoza birbirine dikilebiliyor. Böylece hasta ameliyattan çıktığında hiç olmadığı kadar rahat nefes alıyor, burun içi daha kolay iyileşiyor, günlük yaşama daha hızlı dönülebiliyor.

Sinüzit tedavisinde balon sinoplasti

Balon sinoplasti yöntemi sayesinde doku kırılmadan, kesmeden ve koparılmadan ameliyat yapılıyor. Bu yöntemde, tıpkı kardiyolojide tıkalı damarların açılması için kullanılan sisteme benzeyen bir balon sistemi kullanılıyor. Önce, ince ışıklı fiber kılavuz tel yollanarak sinüsün içine giriliyor. Ardından kılavuz tel üzerinden sönük halde gönderilen balon, sinüs girişinde şişirilerek, bölgedeki tıkanıklık açılıyor. Sinüs doktor tarafından ilaçla yıkanıp, temizleniyor.

Avrupa’da ve ABD’de sinüsler için tıpkı kardiyolojideki gibi ilaçlı sentler geliştirdiler. Yakın zamanda bu ürünleri ülkemizde kullanacağız. Böylece açılan sinüsün mukoza, enfeksiyon ya da alerji gibi nedenlerle tekrar tıkanıp kronik hale gelmesini önleyebileceğiz. Bu tedavi yönteminde elde edilen sonuçlar daha fizyolojik ve kalıcı olacak.

Navigasyonla güvenli görüş sağlamak mümkün

Cerrahi navigasyon cihazlarındaki gelişmeler, burun ameliyatlarında kolaylık sağlıyor.  Sinirlerin ve damarların yoğun olduğu, göz ile beyne çok yakın bu bölgede ameliyat yaparken yüzün neresinde olunduğu ve nereye yaklaşıldığı kontrol edebiliyor. İleri vakalarda, tümör cerrahisinde ve defalarca ameliyat olmuş hastalarda navigasyon yöntemi tercih ediliyor.

Burun etlerinin küçültülmesinde lazer  

Burun etlerinin havayı nemlendirmek, ısıtmak ve filtrelemek gibi görevleri bulunmaktadır. Geçmişte büyümüş burun etleri kısmen veya tamamen alınıyordu. Ya da küçültülmesi için elektriksel yöntemler kullanılmaktaydı. Elektriksel yöntemler etleri küçültürken, burun mukozasına zarar veriyor. Lazer uygulamasında ise lazer fiberiyle burun eti içine istenilen pek çok bölgeden giriliyor. Bununla birlikte mukozaya zarar vermeden etler küçültülüyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir