‘AIDS’le mücadele Covid-19 etkisiyle durma noktasına geldi’

En çok çocukları etkiledi

1 Aralık Dünya AIDS Günü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1988 yılından beri farkındalık yaratmak amacıyla anılıyor. Bu yıl ‘Eşitsizliklere son verin. AIDS’i bitirin. Salgınları bitirin’ olarak belirlenen kampanya çerçevesinde; korunma yöntemleri ve farkındalık yaratmak için dünya çapında pek çok etkinlik yapılıyor.

Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. ve İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Özlem Demir; AIDS’le mücadele ve bakım hizmetlerinin Covid-19 etkisiyle durma noktasına geldiğini söyledi. Eşitsizlik ve insanların hizmete ulaşamamaları nedeniyle HIV’ in küresel bir sağlık krizi haline geldiğine dikkat çeken Demir; hizmette geride bırakılan gruplar arasında çocukların çoğunlukta olduğunu belirtti:

Geçtiğimiz yıl Dünya Sağlık Örgütü, AIDS hastalarının Covid-19’dan hayatını kaybetme riskinin yüksek olduğunu duyurdu. HIV ile enfekte olanların, Covıd-19’dan daha ağır etkilendiğini açıkladı.

Covid 19 salgınında hasta sayısı 15 bin 500 kişiye ulaştı

24 ülkede yapılan çalışmada, HIV bulaşan ve Covid-19 nedeniyle hastalığı ağır geçiren; yatan ve tedavi gören hasta sayısı 15 bin 500 kişiyi ulaştığı. Aynı incelemede toplam vakaların yaklaşık dörtte birinin hastanede yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Ülkemizdeki vakaların yüzde 84.63’ü erkek, yüzde 15,36’sı kadın

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; 01 Ocak-31 Aralık 2020 tarihlerinde arasında 2076 HIV (+) kişi ve 46 AIDS vakası  olmak üzere toplam 2122 vaka ortaya çıktı. Bildirimi yapılan vakaların yüzde 84.63’ü erkek, yüzde 15.36’sı ise kadın. Dikkat çeken bir diğer durum da bu vakalar arasında 25-29 yaş grubunun diğer yaş gruplarından daha önde olması!

Türkiye’de 2014 yılında HIV pozitif kişi sayısı 1917’yken; 2020 yılında 2076 oldu. Bu durum bize yıllar itibarıyla HIV’ın, dünya çapında milyonlarca insanı etkilediği gibi ülkemizde de trendini artıran önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu gösteriyor. Bu nedenle salgınlarda ‘Eşitsizliklerle mücadele’ durumunu yaygınlaştırmalı; bunu bir halk sağlığı hareketi olarak benimsemeliyiz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir