Alerji ve astımlı çocuğu olan ailelerin okulda dikkat etmesi gerekenler

Alerji ve astım belirtileri bu dönemde alevleniyor

Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle veliler hem heyecanlı hem de endişeli. Uzmanlar, bu dönemde alerji ve astım belirtilerinde artış olabileceğini belirtiyor.

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerji belirtilerinin koronavirüsle karıştırılabileceğini söyledi; uyarılarda bulundu:

Çocuklar uzun bir aranın ardından okula başlayacak. Okulun ilk döneminde genellikle gribal enfeksiyonlar yaygınlaşır. Bunun yanı sıra alerjisi ve astımı olan çocuklarda da belirtiler alevlenebilir; çocuğunuz tetikleyicilere maruz kalabilir. Çocuğunuzun okulunu ziyaret edebilir ve potansiyel tetikleyicileri belirleyerek önlem alabilirsiniz. Okul yönetimini ve öğretmenlerini çocuğunuzun astımı ve alerjisi hakkında bilgilendirmeniz yararlı olacaktır. İyi yönetilmeyen astım kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

İyi yönetilmeyen alerji okul başarısını olumsuz etkileyebilir

Çocuklarda alerjik hastalıklar oldukça yaygındır ve bu yaygınlık günden güne artmaktadır. Alerjilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilmektedir. İyi yönetilmeyen alerjiler; yaşam kalitesini düşürüp, okul başarısını da etkilemektedir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler dikkat ve konsantrasyonu bozmaktadır. Ayrıca bu belirtiler, uyku kalitesini de bozabileceği için çocuğunuzun gün içindeki aktivitesini ve enerjisini de düşürmektedir.

Koronavirüsten korunmak için okul yönetiminin ve ailelerin yanı sıra çocuklara da iş düşmektedir. Öncelikle çocuklarınızı sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliği konusunda bilgilendirin. Maskeyi nasıl kullanması gerektiğinde eğitim verin ve pratik yapın. Maskenin kumaş tarafına dokunmadan maskesini takıp çıkarmasını öğretin. Çocuğunuzun yanında yedek maske bulunsun. Başkalarının maskesine dokunmamasını ve takmaması konusunda tembihleyin.

Alerjik çocukların dikkatli olması gerekir

Alerjik nezlesi olan çocuklarda; gözlerde sulanma, kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı ve burunda kaşıntı görülmektedir. Çocuğunuz elini sürekli yüzüne, gözüne götürebilmektedir. Bu durum koronavirüsün bulaşması için risk oluşturabilmektedir. Çocuğunuzu, elini burnuna, gözüne ve yüzüne sık sık dokunmaması konusunda uyarın.

El hijyeni çok önemli

Çocuğunuzu ellerini sık sık yıkaması konusunda bilgilendirmeniz yararlı olacaktır. Evde çocuğunuzla birlikte el yıkama alıştırması yapabilirsiniz. Ellerin en az 20 saniye su ve sabunla yıkanması gerekir. Yemekten önce, sonra, hapşırdıktan, öksürdükten sonra veya bir yere temas ettikten sonra çocuğunuza ellerini yıkaması gerektiğini söyleyin. Su ve sabuna sürekli ulaşılamayan durumlarda ise el dezenfektanı kullanmasını tembihleyin.

Temizleyin ve dezenfekte edin

Sık dokunulan yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek hastalık riskini azaltabilmektedir. Kapı kolları, musluklar, klavyeler, tabletler ve telefonlar gibi alanları unutmayın.

Sınıfların havalandırılması önemlidir. Özellikle sınıfların klor içermeyen, kokusu olmayan veya az olan temizlik malzemeleri ile temizlenmesi alerjik hastalığı olan çocuklar için faydalı olacaktır. Alerjik hastalığı olan çocukların akciğerleri ve burunları hassastır ve kokulardan çok kolay etkilenebilirler. Tuvalet ve lavaboların özellikle akşamları klor içeren temizlik malzemeleri ile temizlenmesi gerekir. Çünkü klor içeren temizlik malzemelerinin kokuları astımlı ve alerjik nezleli çocukları olumsuz etkileyeceği için temizliğin akşam yapılması önemlidir.

Çocuklarınızın aşıları tam olmalı

Çocukların grip aşı olması gerekir çünkü belirtileri koronavirüs belirtileri ile benzerdir. Ülkemizde 15 yaş üstü ve 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklara koronavirüse karşı aşı uygulaması başladı. Çocuklarınızın aşısını olması önemli. Araştırmalar sonucunda aşının 12-15 yaş grubundaki çocuklarda koruyucu olduğunu gösterdi. 12 yaşından büyük kronik astımı olan çocuğunuzun da aşı olması özellikle tavsiye edilmektedir.

Alerji ve Koronavirüs belirtileri arasındaki farklar neler?

Alerji belirtileri ve koronavirüs belirtileri birbiri ile karışabilmektedir. Koronavirüste ateş, öksürük, boğaz ağrısı yaygın belirtilerdendir. Alerjik nezlede, hapşırma, gözlerde sulanma, burun akıntısı gibi belirtiler ön plandadır. Koronavirüste görülen, ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi belirtiler alerjik belirtiler arasında değildir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir