Bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin sayısını artırmanın yolları

Güçlü bir bağışıklık sisteminin yolu onlardan geçiyor!

Yararlı bakteriler, zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Bu mikroorganizmalar sayıca en çok bağırsaklarda yer alıyor. Yetişkin bir insanın bağırsaklarında yaklaşık 100 trilyon bakteri (yaklaşık 1,5 kg) var. Bağırsaklarımızdaki dost bakterilerin sayısı ne kadar fazla olursa bağışıklık sistemimiz de o kadar güçlü oluyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri artırmanın 4 etkili yolunu anlattı:

 1-Sağlıklı ve dengeli beslenin

Yapılan bilimsel çalışmalar; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, bağırsak sağlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu kanıtlıyor. Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen gıdalar tüketmek, her gün yeterince su içmek, fast food tüketiminden kaçınmak, lifli besinleri tercih etmek ve beslenmede çeşitliliğe önem vermek bağırsak sağlığımızın dolayısıyla bağışıklığımızın güçlü olmasında büyük önem taşıyor. DOrganik, mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmeli, bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Rafine şeker ve doymuş yağlardan uzak durulmalı.

 2-Probiyotik ve prebiyotik besinler tüketin!

 Bağırsaklarımızda yaşayan, sağlık için yararlı (dost) bakteriler olan probiyotikler; zararlı bakterilerin bağırsak duvarından dokulara sızmasına engel oluyor. Zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Prebiyotikler ise; probiyotik bakteriler için besin ve enerji kaynağı olurken, probiyotiklerin çoğalmasını ve büyümesini sağlıyor. Tarhana, yoğurt, kefir, ayran, turşu (özellikle lahana), sirke, şalgam, tereyağ ve sarımsak probiyotikten zengin besinlerden birkaçıdır. Sarımsak, soğan, elma, muz, hurma, kuru incir, tahıllar ve kurubaklagiller, keçi sütü, kuruyemiş, pırasa ve enginar da prebiyotikten zengin besinler arasında yer almaktadır.

3-Gereksiz antibiyotik ve sık ağrı kesici kullanmayın!

Ülkemizde en sık yapılan yanlışlardan biri, soğuk algınlığı ve ishal başta olmak üzere, tedavisinde antibiyotiğin yerinin olmadığı hastalıklarda da antibiyotik kullanılması oluyor. Gereksiz antibiyotik kullanımından mutlaka kaçınmak gerekiyor. Bilinçsiz antibiyotik kullanmak, vücuda fayda yerine zarar veriyor. Bağırsak sağlığını da son derece olumsuz etkiliyor. Özellikle doğumdan sonraki 0-18 aylarda fazla antibiyotik kullanmak, bağırsak florasını kalıcı olarak değiştiriyor. Sık ağrı kesici kullanmak da mide ve bağırsaklara çok büyük zarar veriyor.

4-Stresi kontrol etmeyi öğrenin!

Stres kararında olduğunda kişiyi tetikte tutmak ve tehlikelerden korumak adına gerekli olsa da aşırısı ruh sağlığını olduğu kadar fiziksel sağlığı da ciddi şekilde tehdit ediyor. Bilimsel çalışmalar aşırı stresin mide ve bağırsak sistemini de doğrudan etkilediğini gösteriyor. Gerekirse stres yönetimi konusunda bir uzmandan destek almakta fayda olacağına işaret ediyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir